U okviru implementacije projekta "Prava manjinskih zajednica i lokalne politike", u organizaciji Centra za integraciju manjinskih zajednica (ICEC) u Rečanu je održan skup uz podršku Evropskog centra za manjinska pitanja (ECMII).

Skup je bio prilika da Refik Kasi, koordinator projekta ispred ICEC-a predstavi zaključke i preporuke na jačanju prava manjinskih zajednica, koji su odrađeni u prethodnom periodu.

Centar za integraciju manjinskih zajednica je na javnoj debati sa odbornicima i članovima Odbora za zajednice iz redova manjinskih zajednica u novom sazivu opštinske Skupštine predstavio dosadašnja istraživanja o pravima manjinskih zajednica u opštini Prizren.

Učesnici su se složili da ima još dosta da se radi u pravcu poboljšanja prava manjinskih zajednica u opštini Prizren, posebno na implementaciji usvojenih pravnih akata.

Zaključeno je da se dosta toga uradilo na poboljšanje infrastrukture u sredinama u kojima žive pripadnici manjinskih zajednica ali da sa aspekta poboljšanja manjinskih prava nije načinjen nikakav pomak. Posebno kada je riječ u ravnopravnoj upotrebi ostala dva zvanična jezika u ovoj opštini, bosanskog i turskog.  

Naglašen je problem ne izabiranje potpredsjednika opštine za manjine, jer je to jedan zaštitnih mehanizama manjinskih prava.

"Iako smo bili blizu ipak nismo formirali zajednički odbornički klub", istakli su predstavnici bošnjačkih političkih subjekata.

I kao jedan od razloga što i poslije skoro 9 mjeseci od okončanja lokalnih izbora nije izabran potpredsjednik je upravo ta podjela odbornika manjinskih zajednica u više odborničkih klubova.

Zajednička konstatacija svih odbornika iz manjinskih zajednica je da predstavljaju značajnu političku snagu u opštini Prizren, jer ih u novom sazivu ima 8 (5 iz bošnjačke zajednice i tri iz turske).

Njihovo mišljenje je da se oko izbora potpredsjednika suviše manipulisalo od strane vodećeg političkog subjekta u vladajućoj koaliciji. Demokratska partija Kosova je sa svim bošnjačkim političkim subjektima potpisala sporazum o stvaranju koalicije nudeći svima jedan položaj, potpredsjednika opštine za manjine.

Odbornici kažu da imaju korektnu saradnju, ali niko ne prihvata odgovornost zbog neformiranja zajedničkog odborničkog kluba. Svi su istog mišljenja da je neophodno efikasnije djelovanje prema snazi koju imaju. Nagovestili su da će ipak u dogledno vrijeme postići dogovor oko izbora potpredsjednika.

Predstavnik romske zajednice u Odboru za zajednice je optužio bošnjačke i turske odbornike što se ne zalažu da i romska zajednica na neki način bude označena u opštinskom Statutu jer joj to pripada kao zajednici koja tradicionalno živi u opštini Prizren i govori romskim jezikom. On je rekao da romska zajednica nije u političkom sistemu jer nema svog odbornika u opštinskoj Skupštini. Takođe je spomenuo jedan vrlo značajan problem povratnike, istakavši da se nasilno proteranim izbjeglicama iz zapadno-evropskih zemalja niko ne bavi.

Bilo je riječi i o budžetu Kancelarije za zajednice. Spomenuto je da je ova kancelarija dobila za ovu godinu oko 35 hiljade eura i da od tih para planira kupovinu terenskog vozila.

Svi su se složili o neophodnosti povećanja budžetskih sredstava Kancelariji za zajednice.

Takođe i za usvajanje zasebne budžetske stavke za efikasnije funkcionisanje Odbora za zajednice. Izneto je zapažanje da Odbor za zajednice ima savetodavnu ulogu, ali i da je jedan od dva stalna i obavezujuča odbora pored onog za politiku i finansije i da ima itekako jaču snagu nego što se misli.

Na kraju je zaključeno da bi nevladin sektor trebao da češće okuplja na okruglim stolovima ili javnim debatama odbornike i članove Odbora za zajednice na kojima bi se raspravljalo o zajedničkim problemima manjinskih zajednica.