Javna debata o parlamentarnim izborima

Prvi skup vezan za predstojeće parlamentarne izbore 2014. godine je javna debata koja je u srijedu 21. maja, u podnevnim satima, održana u skupštinskoj sali u Peći, a u organizaciji ovdašnjeg NVO-a Udruženje Bošnjaka “Oaza” i s’finansijskom potporom kosovske vlade.

Skupom je moderirao Sahit Kandić, lider BKZ-a na Kosovu, a sudionici debate su predstavnici lokalnih institucija te civilnog sektora iz bošnjačke, albanske, srpske i drugih zajednica opštine Peć, kao i mediji.
Moderator je napravio prigodan uvod vezano za izbornu legislativu, praksu, sami značaj izbora, a istakao je i nerijetke loše posljedice, naglašivši brojne ustavne, zakonske i proceduralne manjkavosti ovog važnog procesa. Nakon odgovarajućeg kritičkog pristupa predstavljanja realnog stanja, Kandić je vješto moderirao skupom zalažući se da sudionike podstakne na produktivnu i ozbiljnu debatu.
Među prisutnima svoja stajališta i prijedloge je najčešće iznosio Zaim Elezi iz fondacije “Bolja perspektiva” koji je naglasio bitnost što masovnijeg izlaska na predstojeće izbore, a i ostale benefite koje zajednica dobija kroz bolju političku zastupljenost.
Saša Petrović iz ESG-a je istakao da se gubi povjerenje u političare zbog nerealnih obećanja od kandidata te neostvarenja istih. On je, između ostalog, istakao nedovoljnu brigu aktuelnog gradonačelnika i njegovog tima oko stanja srpske zajednice koju nije posjetio a što je kao savjesni predstavnik svih građana ove opštine trebao uraditi.
Slobodan Petrović “Ćobi”, inače šef opštinske potkancelarije za zajednice u Goraždevci, je tražio odgovorniji pristup narodnih predstavnika i ulaganje više truda i energije na istinskom zalaganju za narod kojem su odgovorni za poklonjeno povjerenje i ostvarivanje rezultata ostvarivanjem obećanja. Ćobi je poručio da bi model garantiranih zastupničkih mjesta u parlamentu Kosova trebalo uvesti i na opštinskoj razini i time stvoriti solidne zastupničke mehanizme manjinskih zajednica i u sredinama sa manjim brojem stanovništva a samim tim i glasača.
Zatim su se oglasili i opštinski odbornici Senad Dacić i Miloš Dimitrijević koji su novi u ovim strukturama, ali naglašavaju da su puno problematičnog stanja zatekli a sve to iziskuje poseban pristup i dobru volju većinske zajednice. Dok je Shemsije Seferi iz ženske udruge “Alma” je prenijela svoje iskustvo u kampanjama motiviranja žena da glasuju isključivo ženske kandidate, ističući tako značaj zastupljenosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te autentičnijeg predstavljanja ove populacijekoja je diskriminirajuće skromno zastupljena u procesima odlučivanja i zastupanja.
Bilo je i brojnih drugih sudionika koji su pružali potporu novim idejama te demokratskijem i kreativnijem sprovođenju politike, a posebice zbog euroatlantskih integracija kojima stremi naše društvo.
Opšte je mišljenje da ovakvih debata treba biti još jer su iznimne prigode da se iskažu jasni stavovi i poruke “običnih smrtnika”, civilnog sektora te ostvari produktivan kontakt za građanskim zastupnicima interesa i potreba i to na raznim instancama vlasti. A moderator debate, Sahit Kandić, je istakao da za dva dana predstoji jedan sličan skup sa predstavnicima iz većinske zajednice pod organizatorskom palicom NVO-a “Syri i Vizionit” iz Peći, kao i da će potom i “Katedra slobodnog uma” iz Prizrena, također u okviru projekta monitoringa predizborne kampanje, organizirati i jedan sličan skup posebice za pripadnike bošnjačke zajednice iz pećko-istočkog regiona.