Učenje albanskog jezika kao nematernjeg

Nedostatak adekvatnih udžbenika iz albanskog jezika, nedovoljan broj časova i neusklađenost plana i programa sa udžbenicima, glavni razlozi slabih rezultata u učenju alabanskog kao nematernjeg jezika u nastavi na bosanskom i turskom jeziku

U okviru projekta "Opštine po mjeri građana" Centar za integraciju etničkih zajednica u Prizenu je organizovao je okrugli sto "Učenje albanskog jezika kao nematernjeg".
Na skupu su učestvovali zvaničnici MONT-a ispred opštinskog Direktorijata za obrazovanje i predavači albanskog jezika u nastavi na bosanskom i turskom jeziku. Svi su saglasni da ima manjkavosti u procesu učenja albanskog jezika a kao glavne razloge naveli su nedostatak adekvatnih udžbenika iz albanskog jezika za nastavu na bosanskom i turskom, zatim nedovoljan broj časova, trenutno samo dva časa nedjeljno, i neusklađenost plana i programa sa udžbenicima.
Do sada je iz štampe izašao samo jedan udžbenik albanskog jezika koji se koristi u nastavi na bosanskom jeziku, za treći razred osnovne škole. Zvaničnici MONT-a su istakli da je u fazi izrada udžbenika albanskog jezika za 4 razred.
Upućene su i primjedbe predavačima albanskog jezika u nastavi na bosanskom i turskom zbog nepoznavanja jezika zajednica koje uče albanski kao nematernji. Od njih je također zatraženo primjenjivanje drugačije metodologije albanskog jezika u osnovnim i srednjim školama.
Posebno je otežano učenje albanskog jezika u bošnjčakim ruralnim sredinama, jer učenici tih sredina nemaju svakodnevnu komunikaciju ni susretanje sa albanskim jezikom.
Direktori osnovnih i srednjih škola su nezadovoljni rezultatima učenja albanskog jezika u nastavi na bosanskom i turskom jeziku.
Inspekcijski organi MONT-a su najavili pojačanu kontrolu izvođenja nastave na albanskom jeziku u odjeljenjima na bosnaskom i turskom u narednom preiodu.
Centar za integraciju etničkih zajednica će u narednom periodu nastaviti sa organiziranjem okruglih stolova i javnih debata na istu temu kako bi se poboljšao kvalitet učenja albanskog jezika kao nematernjeg.
Projekat ICEC-a je finasisjki podržan od Kosovske fondacije za otvoreno društvo.