Radionica NVO

Članovi i volonteri NVO "VKBIK" su u Rečanima održali radionicu sa bošnjačkom omladinom Župe i zvaničnicima ispred Ministarstva sredine i prostornog planiranja Nacionalnog parka "Šar planina", na temu "Spasimo Šaru", čiji je koordinator Mejdin Saliji.

Tokom trajanja radionice podijeljene brošure kako bi prisutni bili bolje upoznati sa stanjem na terenu i mogućnostima za očuvanje prirodne sredine.
U uvodnom izlaganju obratio se Zaif Duraki te govorio o očuvanju nacionalnog parka "Šar-planine".
Bekim Bytyqi službenik Nacionalnog parka, gdje radi već desetak godina a posljednjih pet godina radi i u EKO-turizmu upoznao je omladinu sa ljepotama i veličinom nacionalnog parka.
"Kada govorimo o zaštiti životne sredine ona ne podrazumijeva samo zaštitu života i zdravlja ljudi već svakako i očuvanje biljne vegetacije i životinjskog svijeta. Recimo i to da svaka eksploatacija prirodnih resursa može dovesti do poremećaja ekološke ravnoteže jer su prirodna bogatsva ograničena. Ljepotu koju pruža ovaj vaš kraj ne možemo naći u mnogim dijelovima Evrope, zato ga trebamo sačuvati", kazao je Bityqi te dadao:
"Pokušali smo takođe uticati i pojasniti mladima značaj ne bacanja smeća u rijeku ili pored rijeke. Objasnili smo sa našim predavačima koliki su važni  faktori  za sve nas voda, vazduh i zemlja pogotovo za stanovništvo ovdje u Župi za očuvanje prirodnih resursa koje imamo. Posebno ističem da smo ranije imali puno ovakvih ili sličnih aktivnosti sa bošnjačkom omladinom vaših sela u smislu da smo čistili korita rijeke od smeća ili smo u Manastirici sadili gole površine oko planina, a takođe smo sa učenicima škole iz Mušnikova jedne godine čistili teren na Prevalcu, te vjerujem da ćemo nastaviti saradnju sa ovdašnjom omladinom. Jedno od naših interesa su i zaštita šume i izvora vode u nacionalnom parku."
Njegova poruka je bila angažuvanje svih da se očuva životna sredina, da se očuva "zajednička kuća", jer trebamo misliti i na generacije koje dolaze poslije nas.
Nakon dvočasovne diskusije prešlo se na praktičan rad gdje je profesorica Alma Rahić-Gashi podsjetila učenike sa izlaganjem koji su ranije čuli. Mladi su bili podijeljeni u četiri grupe, dobili su cjeduljice koje su trebali postupno zalijepiti po redoslijedu po kojima oni misle kako se treba sačuvati životna sredina. 
"Naša djeca su jako inteligentna i spremna, brzo shvataju značaj očuvanja prirode i zdravlja. Ja se iskreno nadam da će ovakvih radionica biti mnogo više. 
Alma Rahić-Gashi
Voljela bih da okupimo omladinu Župe, Podgore, Gore, Prizrena, Vitomirice i Peći kako bi odradili zajedničku radionicu, da povežemo regione gdje žive Bošnjaci", kazala je profesorica i saradnica VKBIK-a na ovom projektu Alma Rahić-Gashi.
Pod zaštitom životne sredine podrazumjeva se skup različitih postupaka i mjera koje spriječavaju ugrožavanje životne sredine sa ciljem očuvanja biološke ravnoteže. 
Više informacija o Nacionalnom parku "Šara" možete naći na e-mail adresi pnsharri@hotmail.com.