Ne sprovodi se Zakon

Udruženje pravnika "NORMA" je nakon održana tri treninga i tri radionice u regiji Mitrovice održala i okrugli sto u Prizrenu, u sklopu aktivnosti na projektu "Zakonodavstvo koje promoviše polnu ravnopravnost", na kojem je bilo riječi o nalazima, rezultatima i preporukama na osnovu dosadašnjih istraživanja.

Cilj projekta osvješćivanje građanstva o polnoj ravnopravnost i sastoji se iz dva dijela. Prvi dio projekta je fokusiran na radionice sa nevladinim organizacijama, dok se drugi dio odnosi na treninge sa vladinim organizacijama, gdje se govori u zastupnosti i ravnopravnosti polova - da li se poštuju, šta treba da se preduzme i ostala pitanja.
"NORMA" je održala radionice u 15 opština i svaka je imala svoje specifičnosti i karakteristike ali su predrasude neizbježne.
"Zakoni i dispozicije (odluke) koje su vezane sa polnom revnopravnočću se ne sprovode od strane institucija zbog "budžetskih troškova", iako u Ustavu Republike Kosovo postoje. U nekim slučajevima sami rukovodioci krše odredbe zakona", rekla je Valbona Salihu, koordinator projekta.
Prema njenim riječima prioritet društva je da treba bitni obrazovano, a razvoj i prevazilaženje ekonomskog stanja na Kosovu treba da bude prioritet institucija.
Prema zaključcima sa okruglog stola, porodica je glavni faktor sticanja prvog dojma o ravnopravnosti polova. Dalja saznanja se stiču tokom školovanja, kao i uticaj društva na pojedinca i okolinu.
Projekat je finansiran od strane Švicarke Kancelarije za saradnju na Kosovu (SCO-K) kojim upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KFOS).