Prema anketi NVO "Katedra slobodnog uma"

Na anketno pitanje "Smatrate li da Bošnjaci trebaju imati svoje opštine", skoro 50 odsto anketiranih je reklo "Da".

Stavovi i mišljenja Albanaca o Bošnjacima na Kosovu i međusobni odnos ove dvije zajednice je putem ankete i intervjua u projektu "Iz drugog ugla" istražila nevladina organizacija "Katedra Slobodnog Uma" iz Prizrena.
Rezultate ankete na uzorku od 334 ispitanika je danas u Prizrenu prezentirao Masar Šašivari, predsjednik ove organizacije.
“Anketa je rađena na teritoriji Prizrena i Peći po reprezentativnom uzorku gdje je uključeno 334 ispitanika. Sastoji se od tri dijela. Prvi dio ankete se odnosi na opšte poznavanje Bošnjaka, drugi dio na prava Bošnjaka, dok je treći dio vezan za odnose između zajednica“, rekao je Šašivari.
Prema rezultatima ankete većina anketiranih iz prizrenske opštine koji žive u samom gradu dobro poznaju prilike u bošnjačkoj zajednici, dok ispitanici iz okolnih mjesta nešto slabije.
“Ako pogledamo rezultate ankete koja je rađena u opštini Peć, možemo vidjeti da je informisanost o bošnjačkih političkim strankama i medijima veoma slaba, dok u Đakovici Albanci o Bošnjacima skoro da ne znaju ništa", istakao je Šašivari.
Anketa je samo prvi dio projekta koji je podržan od strane KFOS-a. U nastavku su predviđeni intervjui sa eminentnim albanskimm intelektualcima na ovu istu temu.
Kompletnu prezentaciju ankete možete pogledati OVDJE!