Bari Zenelaj

Postojeća situacija u bošnjačkoj zajednici je takva da ne postoji drugi sud ni ocjena o napretku zajednice i ispravnosti vođene politike osim "domaćih" stavova. Prisutna je intelektualna zatvorenost i ograničenost bošnjačke zajednice u odnosu na druge zajednice.

Glavno obilježje ograničenosti jeste da se ne može pojmiti ništa izvan svojih ograda, te da sve što nije pojmljivo je i neprihvatljivo ili prijetnja. 
Projektom "Iz drugog ugla" kojeg realizuje NVO "Katedra Slobodnog Uma" se istražuju stavovi i mišljenja albanske zajednice o položaju bošnjačke zajednice na Kosovu, međusobni odnos ove dvije zajednice,  kao i mišljenja i stavovi albanskih eminentnih intelektualaca. Cilj projekta je otvaranje Zajednice, izbjegavanje intelektualne samoizolacije bošnjačke zajednice. 
Dobijanjem mišljenja šire albanske javnosti bi omogućilo bolje sagledavanje svoje  pozicije u okviru kosovskog društva. Samim tim i veću i bolju mogućnost za donošenje boljih i pravilnijih odluka za Zajednicu od strane njene elite. 
Realizacija projekta sadrži istraživanje javnog mnjenja albanske zajednice i razgovori sa albanskim intelektualcima o njihovom pogledu na položaj bošnjačke zajednice i međusobnim odnosima dviju zajednica. 
Pitanja na koja bi odgovori bili značajni za Zajednicu su:  koliko se i kod drugih stvorio utisak da se Zajednica formirala u nacionalnom smislu, mišljenje o međusobnim odnosima dviju Zajednica, koliko se stavovi građana (Albanaca) razlikuju od stavova zvanične politike,  kako bi se u saradnji sa Albancima mogli rješavati problemi u obrazovanju i lokalnoj samoupravi. 
Projekat je podržan od strane KFOS-a. 
Prvi sagovornik Katedre je Bari Zenelaj, direktor NVO "Akademija za trening i tehničku asistenciju", koja je osnovana odmah poslije rata (1999), čiji je cilj jačanje kapaciteta sektora i koja na ovim prostorima traje već 14 godina.