U subotu 28. jula ove godine  u organiciji nevladine organizacije "Bošnjački intelektualni krug", a uz finansijsku podršku SOROS- a , Fondacije za otvoreno društvo, održana je radionica na temu "Mladi u političkom i izbornom procesu".

 U veoma radnoj i konstruktivnoj atmosferi mladi iz Prizrena i okoline iznosili su svoje mjesto i ulogu u društvenim odnosima.

Ono što je zanimljivo je da su mladi veoma nezadovoljni svojom pozicijom i ulogom unutar vlastitog društva, i da je njihova uloga potpuno minimizirana i marginalizovana.

Inicirali su nekoliko važnih pitanja na kojima treba tražiti odgovor. Prije svega, u prvi plan je stavljena besperspektivnost mladih na ovim prostorima i nemogućnost da se napravi valjana karijera neovisno o kojoj je oblasti riječ.

Čulo se da mladi ne vjeruju političkoj eliti i da smatraju da su svi jednaki, te da im je "primarni cilj vlastiti interes, a ne potrebe zajednice ili potrebe mladih".
Učesnici radionice su iznjeli njihove primarne potrebe koje treba riješavati u skorijoj budućnosti. Smatraju i da je nivo informiranosti na vrlo niskoj razini i da se taj segment treba poboljšati unutar bošnjačke zajednice.