U organizaciji kosovske Fondacije za Otvoreno Društvo (KFOS) u Mavrovu u Makedoniji je od 26. do 28. februara održan godišnji sastanak predstavnika civilnog društva manjinskih zajednica sa Kosova.


U uvodnoj riječi, na otvaranju panel diskusije, izvršni direktor KFOS-a Luan Shllaku podsjetivši je da je ovo deveti godišnji sastanak koji se sa bošnjačkom, srpskom, turskom i RAE zajednicom održava u Mavrovu iznevši koncept i prioritete rada sastanka, ali i ono što namjeravaju da finansiraju tokom ove 2012. godine. Naglasio je da će to u mnogome zavisiti od ponuđenih projekata. 

Onda se prešlo na rad po grupama gdje su sve manjinske zajednice u okviru svojih grupa diskutovali o prioritetima i ciljevima civilnog društva za 2012. godinu.

U bošnjačkoj radnoj grupi diskusiju je otvorio Refik Kasi iz Centra za integraciju manjinskih zajednica koji se osvrnuo na dosadašnji rad civilnog sektora i dodao da su tokom redovnih sastanaka predstavnici nevladih organizacija utvrdili prioritete djelovanja bošnjačkog nevladinog sektora.

Zaključke koji su utvrđeni na radnoj grupi prije druge panel diskusije prezentirala je gospođa Nadira Avdić-Vllasi.