U cilju promovisanja jednakog učešća opštinskih institucija i civilnog društva u procesima pripreme politika i donošenja odluka na opštinskom nivou, Regionalni centar OSCE-a u Prizrenu je danas u saradnji sa nevladinom organizacijom ‘Dora Dorës’ organizovao regionalnu radionicu.

Na radionici je predstavljen i nacrt strategije o rodnoj ravnopravnosti, gdje su predlagali načini za njen dalji razvoj i oblike njenog sprovođenja.

Tokom avgusta i septembra, kao dio projekta podržanog od strane OSCE-a, održano je 12 radio debata na lokalnim radio stanicama na albanskom, srpskom, bosanskom, turskom i romskom jeziku u vezi sa pitanjima kao što su pristup obrazovanju, zapošljavanje, zdravstvo...  Cilj ovih debata je bio da se poveća informisanost žena o njihovim pravima i o tome kako da bolje uživaju ta prava.

Radionici su prisustvovali Francis Carlier, direktor Regionalne kancelarije OSCE-a u Prizrenu, viša službenica za ljudska prava, opštinski službenici za rodnu ravnopravnost iz prizrenskog regiona, predstavnici centra za socijalni rad, policije, zajednica i civilnog društva. 

U veoma konstruktvnoj diskusiji razgovaralo se o zastupljenosti žena u javnom životu. Procentualno u opštinskom Parlamentu Prizrena kao i u Parlamentima ostalih gradova na Kosovu zastupljenost žena je 33,3 posto tj. jedna trećina.

Predsjednica nevladine organizacije “Dora Dorës“ Vjosa Curri je rekla da se uvijek zalagala za bolju unformisanost o rodnoj ravnopravnosti, prije svega u opštini Prizren.

“Krenuli smo sa inicijativom da jedan program za postizanje ravnopravnosti u opštini Prizren jer smo takoreći pri kraju ovih aktivnosti i na kraju mjeseca želimo da se završi ovaj materijal i gde će se podnijeti opštinskim strukturama za njegovo usvajanje. Zašto baš Skupštini opštine. Zato što taj  program kasnije postaje dokumenat ili vlasništvo Skupštine opštine gdje će sama opština, ispred svojih institucija, raditi na poboljšanju života žena i djevojaka“.

Inicijativa je krenula da se napravi strategija za opštine Prizren, Dragaš i Štrpce. U svakoj od ovih opština postoje razlike u procentima zastupljenosti žena u institucijama i privatnom sektoru.

“Kada govorimo o procentima i broju zapošljenih u institucijama ili  društvenom sektoru onda je jasno da broj zapošljenih žena nije zadovoljavajući, i zato mi, iz naše organizacije naročito vodimo računa o tome na kom nivou su žene zapošljene, u oblasti obrazovanja na primjer. Tačno je da imamo veliki  broj zapošljenih prosvjetnih radnica ali nemamo ih na vrhu strukture, u samom rukovodstvu - kao direktorice. U opštini Prizren imamo 12  direktorijata sa svojim rukovodiocima ili direktorima, gdje je samo jedna žena direktorica direktorijata. Taj odnos govori o stanju zastupljenosti žena u vlasti - da nije zadovoljavajući, zaključila je Vjosa Curriri.

Indira Elshani, službenica na projektu Caritasa za RAE nacionalnu zajednicu je istakla da je inicijativu o promociji nacrta akcionog plana o rodnoj ravnopravnosti pokrenuo švicarski Caritas.



“Danas smo zatražili od svih prisutnih koji su dali doprinos ovom projektu da nastave da rade na lobiranju i u budućnosti. Predložili smo i da svi finansijski podrže ovaj naš projekat“, rekla je Indira Elshani.

Hajrula Birdaini, regionalni inspektor ministarstva obrazovanja je na radionici govorio o zastupljenosti Bošnjakinja u prizrenskoj opštini.

Priredio: V. Ganić