U organiziaciji Centra za integraciju etničkih zajednica u Rečanu kod Prizrena održana je javna debata na temu “Upošljenost pripadnika nevećinskih zajednica u javnim institucijama i organiizacijama”.


U Prizrenu, najmultietničkijem gradu na Kosovu, ne poštuje se načelo upošlejnosti  pripadnika nevećinskih zajednica kojih ima 20-ak procenata u javnim institucijama i organiizacijama na osnovu njihovog broja. Prisutne su mnogobrojne zloupotrebe i diskriminacija, nezapošljavaju se  pogotovu na rukovodećim mjestima, ali se o tome ne govori javno.

Opšstinskim čcelnicima multietničnosti su puna usta naročcito kada dođu predstavnici međunarodnih organiziacija, ali se u praksi dešava nešto sasvim drugo. Tako bi, možda, u najkraćem glasio izvjestaj sa ove višesatne debate kojoj su prisistvovali pripadnici bošnjačke, turske i RAE zajednice.
 
Predstavnik regionalnog zavoda za zapošljavanje nije izneo podatke o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih odnosno nezaposlenih, rekao je Xhemil Luma govoreći o problemu  turske zajednice. 
 
Gani Elshani, zamjenik ministra za kulturu, omladinu i sport, naveo je primer koliko je mali broj Roma, Aškalija i Egipćana  zaposlen, ali i konkretan slučaj zloupotrebe u ministarstvu u kojem on radi.
 
“Na osnovu završnog izvještaja u 2010. godini zaposleno je osmoro pripadnika RAE zajednice u ministarstvu kulture. Međutim ta cifra ne egzistira u stvarnosti i proverili smo sva ta lica. Ta brojka je popunjena iz redova drugih zajednica a zvanično su predstavljeni  klao Romi, Aškalije i Egipćani, što je velika zloupotreba i velika nepravda prema nama”, kazao je Elshani.
 
Predstavnici bošnjačke, dakle poslije srpske, najbrojnije nevećinske zajednice na Kosovu izneli su najveći broj primjedbi i konkretnih slučajeva nepoštovanja zakona pa sve do diskriminacije.