Povodom završnih aktivnosti u projektu Stručno osposobljavanje žena i mladih djevojaka u novinarstvu, radio i TV voditeljstvu, nevladina organizacija “Equality” je zajedno sa polaznicama ovog projekta posjetila medijsku kuću RTK u Prištini.

Iako su polaznice kursa već odradile i snimile nekoliko priloga u sklopu projekta, cilj posjete je bio  da se upoznaju sa praktičnim dijelom novinarskog posla i da vide kako funkcioniše rad jedne velike medijske kuće kao što je RTK.

Goste je dočekala glavna urednica programa na bosanskome jeziku Nadira Avdić-Vllasi kao i novinari Sanela Bilalović i Dževahira Koljenović. Tokom posjete polaznice kursa su mogle vidjeti  dva studija kao  i ostale  prostorije u kojima novinari zajedno sa tehničkim osobljem pripremaju, montiraju i emituju emisije.

Glavna urednica programa za manjinske zajednice Rabisha Muhaxhiri je također predstavila rad i koncepciju RTK-a, navodeći da  se ova medijska kuća suošava sa problemima kao što je nedostatak prostorija za rad i relativno kratko vrijeme koje imaju sve manjinske redakcije za emitovanje svojih programa. Ona je istakla važnost ovakvog jednog kursa u bošnjačkoj zajednici jer će svakako biti prilike za zapošljenjem neke od njih.

Djevojke i žene su bile oduševljene  ljubaznošću i gostoprimstvom radnika RTK-a.Nakon posjete ogroman entuzijazam i želja za radom na TV-u je zavladala kod svih djevojaka u nadi da će se i njima jednog dana ukazati prilika da budu novinari u svom mjestu, na nekoj televizij gdje će moći da primjene stečeno znanje.

Kao posljednja aktivnost u ovom projektu predviđena je završna konferencija gdje će učesnice dobiti ovjerene certifikate o završenom osmomjesečnom pohađanju ovog  kursa.