Prvi godišnji sajam civilnog društva održan je juče u Prizrenu. Organizator sajma je nevladina organizacija “Za zdravi razum” uz podršku regionalnog centra OSCE-a i SO Prizren.

Sajam je podrška civilnom društvu za poboljšanje svojih kapaciteta, održivosti i daljeg razvoja i biće korišćen kao platforma za NVO-e kako bi predstavile svoj rad, sastale se sa mogućim donatorima i dijelili iskustva.

Ovaj projekat se sprovedi kao probna faza u Prizrenu sa ciljem da preraste u tradicionalnu aktivnost koja bi se održavala svake godine širom Kosova.

Na svečanom otvaranju sajma ispred opštinskih vlasti prisutnima se obratio podpredsjednik opštine Ruzhdi Rexha koji je rekao da je opština Prizren uvijek podržavala aktivnosti nevladinog sektora i da nevladin sektor predstavlja važan činilac promjena i reformi u društvu.

Francis Carlier, direktor regionalnog centra OSCE-a je takođe istakao da je ova organizacija uvijek spremna pomoći civilnom društvu na Kosovu.

“Imao sam priliku da posjetim štandove NVO-sektora te njihove prezentacije i impresioniran sam onim što sam vidio. Želim da napomenem da je veliki interes opštine Prizren da podrži ovakve projekte i veoma mi je drago da je ovdje, pored mnogih gostiju, prisutan i podpredsjednik opštine. Mi ćemo i naredne godine podržati ovaj sajam i nadam se uz prisustvo većeg broja NVO“, naglasio je Carlier.

Naim Fanaj, direktor nevladine organizacije “Za zdravi razum“, koja je organizator ovog sajma rekao je da nevladin sektor hoće da učvrsti veze sa građanima na Kosovu.

“Ovdje je danas prisutno preko 50 nevladinih organizacija sa čitave teritorije Kosova koje se bave različitim djelatnostima. Neke se bave promotivnim materijalima, neki pitanjima mladih, ekologijom, uslužnim djelatnostima, sportom, medicinom... Tako da će svima vama danas biti veoma interesantno družiti se sa svima njima“ istakao je Fanaj te se zahvalio opštini Prizren, privatnim biznismenima i OSCE-u na pomoći u realizaciji ovog projekta i naglasio da je želja svih da ovaj sajam bude tradicionalan i internacionalan, kako bi Prizren bio poznat u Evropi i po sajmu koji bi prezentovao sve nevladine organizacije u našem regionu.

Bošnjačku zajednicu na ovom sajmu je predstavljalo nekoliko nevladinih organizacija. Prezentacije dosadašnjih aktivnosti putem brošura i promotivnog materijala na štandovima sajma su imali Katedra slobodnog uma, VKBIK, Relax, Svjetlucavi biseri, Sofra i Natural Fresh.

Mejdin Saliji, predsjednik "Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Kosova" (VKBIK) je za naš portal rekao da je sajam prilika da se prezentuju materijali sa svih projekata koje smo svih ovih godina implementirali.

“Nadam se da će ovaj sajam biti tradicionalan i da ćemo svake godine biti u prilici da učestvujemo i prezentujemo rad bošnjačkog nevladinog sektora i razmjenjujemo iskustva sa drugim NVO-ima. Nadam se  da će naredne godine biti prisutni još mnoge nevladine organizacije koje imaju šta prezentovati a koje danas, neznam iz kog razloga, nisu bile prisutne sa nama“, završio je Saliji.

Pripremio: Vinetu Ganić