Evropski centar za pitanja manjina (ECMI) je danas u Vrbnici kod Prizrena sa predstavnicima nevladinog i civilnog sektora iz bošnjačke zajednice održao drugu po redu radionicu za postupak akreditacije o imenovanju predstavnika zajednice u Konsultativnom vijeću za zajednice (KVZ).

Cilj ove radionice je bio da se daju prijedlozi o jedinstvenom nastupu prilikom akreditiranja i imenovanja bošnjačkih članova u Konsultativnom vijeću za zajednice.

Nakon izlaganja Katherine Nobbs iz ECMI-a, koja je predstavnike nevladinih organizacija iz svih bošnjačkih sredina upoznala sa procesom akreditiranja i nominovanja u KVZ, bošnjački predstavnici su imali odvojen sastanak na kome su tražili modalitete i način jedinstvenog nastupa u ovom procesu.

Prema statutu KVZ nominovani članovi bi mandat obavljali u periodu od dvije godine. Dosadašnji članovi KVZ iz bočnjačke zajednice su bili Mustafa Balje i Ćerim Bajrami iz civilnog i Špresa Murati iz političkog sektora.

Odlučeno je da se formira asocijacija kao krovna organizacija nevladinih udruženja kojoj će nevladine organizacije dostaviti imena kandidata za članove KVZ.

Formirana je sedmočlana radna grupa koja će voditi tehničke poslove u procesu imenovanja članova ovog nezavisnog tijela koje djeluju u okviru kabineta predsjednika države.

Članovi sedmočlane radne grupe na čelu sa Sanelom Lutvić (NVO Equality - Prizren) su Zaim Elezi (NVO Bolja perspektiva - Peć), Berhil Šasivari (NVO Sofra - Prizren), Adnan Redžeplar (Memlečet - Dragaš), Afrim Milićević (Natural Fresh - Prizren), Mehmed Hamza i Ćerim Bajrami.