REČANE, 31. avgust 2009. - "Nestručni kadar u nastavi na bosankome jeziku i njegov uticaj na kvalitet nastavnoobrazovnog procesa", bila je tema današnjeg jednodnevnog seminara kojeg je u Rečanima, nadomak Prizrena, organiziralo Udruženje prosvjetnih radnika u nastavi na bosanskome jeziku-"Edukator".

Na ovoj veoma posjećenoj "Konferenciji o obrazovanju Bošnjaka Kosova" od izuzetne važnosti za bošnjačku zajednicu, prisustvovali su ugledni profesori i nastavnici angažirani u obrazovnom procesu u nastavi na bosanskom jeziku, zamjenik mistra obrazovanja u Vladi Kosova - Usmen Baldži, predstavnici OSCE, Direktorijata za obrazovanje SO, te predstavnici političkih partija i NV sektora. Skup je podržan od strane OSECE koji stimuliše obrazovanje u nastavi na bosanskom jeziku.

Prema istraživanjima koje je sproveo "Edukator" srednja vrednost nekvalifikovanog kadra u osnovnim školama u nastavi na bosanskome jeziku je 30, 67 odsto. Najteža situacija je u isturenom odjeljenju o.š. "Ekrem Rexha", u Novom Selu, sa više od 90 odsto nestručnog nastvanog kadra.

Na konferenciji je istaknuto da je obrazivni proces u ovoj nastavi uznaprijedovao i pored poteškoća koje se suočava, kao što su nedostatak udžbenika, kvalitetnog kadra i tehničke podrške.

O situaciji u visokom obrazovanju govorio je dr. Emruš Azizović, šef katedre u nastavi na bosankome jeziku na Edukativnom fakultetu u Prizrenu, a o istraživanjima i l"ičnoj karti" ove nastave mr. Esad Kurejšepi i prof. Nebija Aljilji, predsjednik "Edukatora".