Kako bi žrtve ratova na prostoru bivše SFRJ vratile svoje dostojanstvo potrebno je formirati Regionalnu Komisiju da utvrdi činjenice o ratnim zločinima (REKOM), ocjenili su sinoć u Novom Sadu predstavnici nevladinih organizacija u Novom Sadu, koji čine koaliciju REKOM.

Oni su naglasili da za realizaciju nisu dovoljni Tribunal u  Hagu i nacionalni sudovi za ratne zločine.

Besarta Vasija iz Fonda za humanitarno pravo Centar (FHP) s Kosova, rekla je na konferenciji za novinare u okviru festivala (EXIT) da bez regionalnog pristupa nema načina da se utvrdi puna činjenica o ratnim zločinima. Ona je ocjenila da je suradnja između država koje su proizašle raspadom iz bivše SFRJ od ključne važnosti za rješavanje problema nestalih.

Vasija je naglasila da su organizacije mladih na Kosovu veoma zainteresirane za REKOM i dodala da ženske organizacije inzistiraju na tome da se ova komisija u svom mandatu bavi utvrđivanjem činjenica za zločine nad ženama koje su silovane.

Nora Ahmetaj iz FHP sa Kosova, rekla je da prošlogodišnji regionalni forum u Prištini, na kojem je formirana koalicija REKOM, pokazao da vlasti na Kosovu u načelu podržavaju REKOM.