Geoendemska oblast Šar-planina, na kojoj uspjeva više desetina reliktnih i endemskih vrsta ljekovitog bilja, privlači znatiželju velikog broja biologa, geografa i farmaceuta širom svijeta.

Prepoznavši inters Župe, da od toga može profitirati, NVO “Ekos-sani” ovih dana organizira šestonedjeljni seminar na kojem pohađa dvadestak polaznika iz bošnjačke zajednice.

Predavanja na temu: “Ekološki zdrava hrana i ljekovito bilje”, drži stručnjak iz Danske Lisbet Ostergaord.

“Prva nam je namjera bila da naše planine potvrdimo kao organske, ali se projekat malo promjenio. Da se vaše planine u svijetu prepoznaju, a potom i proglase, kao „proizvođači zdrave i ekološki čiste organske hrane, potrebno je nadlježnim svijetskim institucijama predočiti dosta obimnu dokumentaciju“, kazala je instruktorka ljekovitog bilja Ostergaord.

Fikreta Radončić, polaznica seminara, ne krije svoje zadovoljstvo što je naučila da prepoznaje neke vrste ljekovitog bilja.

„Pre seminara ništa nisam znala o bilju, sada zahvaljujući gospođi Lisbeth naučila sam podosta, kaže gospođica Radončić, a sličnog je mišljenja i njen kolega Ajriz Banovi:

„Na našim planinama raste veliki broj vrsta ljekovitog bilja koje su neke i veoma rijetke. Smatram da bi narod u Župi od toga imao velike koristi“, kazao je Banovi.

Direktor NVO “Ekos-sani”, Mumin Ahmeti, tvrdi da se u stvaranju ovoga projekta rukovodio interesima građana Župe i Prizrena.

„Krajni cilj je da se naše planine u svijetu prepoznaju, da naši građani od toga imaju koristi. Da sakupljaju, suše i potom plasiraju ljekovito bilje i eko hranu diljem svijeta“, kaže Ahmeti.