Većina vozača pozdravlja takvu odluku

Od prvog dana ove godine, u našoj zemlji je počela implementacija nekih novih pravila u sankcionisanju prekršaja iz Zakona o drumskom saobraćaju. Takva stvar se provodi od strane policije i u regionu Prizrena.

Glasnogovornik Direkcije Regionalne Policije u Prizrenu, Hazir Berisha, rekao je da su policijski službenici ovog Odjela počeli implementaciju novih propisa sankcionisanja prekršaja u području odgovornosti. Kaže da su prve kazne već izrečene, ali dodaje da je ovo na terenu dobro prihvaćeno od strane učesnika u saobraćaju.

S druge strane, većina učesnika u saobraćaju, pozdravlja novi Zakon o prekršajima, koji prema njima utiče na povećanje svijesti vozača, ali ima i onih koji kažu da su kazne propisane zakonom previsoke, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u zemlji i traže iznalaženje drugih oblika koji bi uticali na sigurnost na putu.

Glasnogovornik Berisha dodaje da ne samo zbog početka implementacije ovih sankcionih pravila, nego prije svega za više sigurnosti na ulicama područja odgovornosti koja ima Direkcija Regionalne Policije u Prizrenu, pojačane su patrole i dodatne mjere, jer je broj nesreća i dalje veoma visok.

Treba podsjetiti, da Policija Kosova od 1. januara može izreći kaznu od 500 eura na licu mjesta, bez slanja predmeta na sud. Čak, nesavjesni vozači mogu ostati i bez vozačke dozvole ako kršenje pravila predviđa poduzimanje zaštitnih mjera. Prema mišljenju predstavnika pravosuđa i sigurnosnih institucija, nove mjere su preduzete kao nužnost u vremenu u kojem živimo, nakon velikog i stalnog povećanja smrtnosti u saobraćaju kao rezultat brojnih nesreća.