Zatražena veća saradnja svih organa

Predstavnici Direktorijata obrazovanja u Prizrenu, priznali su da su učenici iz različitih škola u opštini u opasnosti od prodaje narkotičkih supstanci u blizini preduniverzitetskih obrazovnih institucija. Oni su naglasili da su održali sastanke sa liderima regionalne policije u Prizrenu i drugim akterima kako bi otkrili takve slučajeve, kao i povećali svijest o riziku od opojnih narkotika.

Rukovodstvo Direktorijata obrazovanja tvrdi da takvi slučajevi svjedoče o tome koliko su ugroženi učenici od prodavaca opojnih supstanci.

"Učenici škola u Prizrenu su izloženi velikom riziku od upotrebe droga", rekao je direktor direktorijata u Prizrenu, Zahadin Shemsedini, piše "Koha Ditore".

Prema njegovim riječima, upravo zbog ovog rizika, prije dvije sedmice Direktorijat obrazovanja je organizovao sastanak sa čelnicima regionalne policije u Prizrenu, sektor za borbu protiv droge i svi direktori škola Prizrenu.

"Na ovom sastanku naglašena je potreba za bliskom saradnjom između svih lanaca radi otkrivanja slučajeva prodaje narkotičnih supstanci blizu škola. Od direktora škola je zatraženo veća saradnja sa roditeljima, učenicima, razrednim starešinama, kao i o tome kako iznaći različite oblike kako bi se otkrili slučajevi ovakve prirode, jer postoje slučajevi prodaje droga u blizini škola i tom riziku nisu izložene samo srednje, nego i osnovne škole", rekao je Šemsedini.

On je naglasio da su policijski organi dali dostupne telefonske brojeve za 24-časovno izvještavanje o takvim slučajevima.

U međuvremenu u utorak je Policija Kosova izvjestila da je tokom akcije provedene u ponedjeljak zaplenjena značajna količina marihuane na lokaciji u blizini škole u ulici "Elbasani" u Prizrenu.

"Tokom realizacije operativnog plana 'Stop droge u školama' izvršen je pretres lokacije u blizini školskog kompleksa u Prizrenu, nakon navodne sumnje o distribuiranju i prodaji narkotičke supstance marihuana, gdje su pronašli i oduzeli 12 paketića umotanih u plastičnim kesama različitih veličina, težine 2 kilograma i 581 grama. Nije prijavljeno da je neko uhapšen", stoji u 24-časovnom izvještaju kosovske policije.

U istoj ulici u Prizrenu, gdje se nalazi kompleks škola, policija je i prošlog mjeseca "pronašla i oduzela 31 paketić umotan u plastične kese različitih veličina, opojne supstance marihuane ukupne, težine od oko 3,8 kg".

/Koha Ditore/