Skoro milionska prevara

Više od 300 mladih sa cijelog Kosova sumnja se da su žrtve prevare sa radnim vizama za Njemačku od strane dvije osobe iz Prizrena. Jedan od menadžera institucije za stručno osposobljavanje, nazvane DBBS, uhapšen je avgusta mjeseca od strane policije, nalazi se u pritvori dok se tereti za prevaru. Njegov partner u biznisu, menadžer agencije za posredovanje u zapošljavanju MNP Personal Leasing SH.P.K., u bjekstvu je i za njim traga policija Kosova. On se tereti za saučesništvo, a poznat je policiji u Albaniji gdje je bio hapšen, također, zbog prevara sa radnim vizama. Osnovno Tužilaštvo potvrdilo je da su oni od mladih Kosovara, uzeli 889.500 eura u kešu.

Jedan od menadžera institucije za stručno osposobljavanje, nazvane DBBS, uhapšen je avgusta mjeseca od strane policije, nalazi se u pritvori dok se tereti za prevaru.

Njegov partner u biznisu, menadžer agencije za posredovanje u zapošljavanju MNP Personal Leasing SH.P.K., u bjekstvu je i za njim traga policija Kosova.

On se tereti za saučesništvo, a poznat je policiji u Albaniji gdje je bio hapšen, također, zbog prevara sa radnim vizama. Osnovno Tužilaštvo potvrdilo je da su oni od mladih kosovara, uzeli 889.500 eura u kešu. 

Gazeta Express, u istraživačkom članku prenosi svjedočenje trojice mladića, žrtve ove prevare, koji su platili po tri hiljade eura za radnu vizu.

Za ovu “uslugu”, aplikanti su uplaćivali Agenciji ukupno 3.000 eura, a u ugovoru je stajalo da se radi o “odgovarajućoj kompenzaciji”. Aplikanti su izdvajali po 500 eura, što preko banke što u kešu. Preostali dio sredstava plaćali su nakon dobijanja radne vize za Njemačku.

Međutim, sve ovo je bila jedna masivna osmišljena prevara, čiji je ceh platilo oko 300 mladih, a njen kraj je okončan snom o Njamačkoj i avgustovskim hapšenjem dvojice menadžera Flamura Hoxhe i Besima Rexhe...

/Gazeta Express/