Zahvaljujući opštinskim strukturama vlasti, posebno Direktorijatu za poljoprivredu, juče je u ranim jutarnjim časovima otvoren četrvti po redu Sajam poljoprivrednih proizvođača i trgovaca regiona Prizrena.

Na štandovima, kraj rijeke Bistrice, odnosno na trgu Šehida, svoje proizvode izložili su mnogobrojni poljoprivredni proizvođači kao i trgovci, njih preko 60, gdje se mogu naći, po vrlo povoljnim cijenama, sve vrste domaćih proizvoda, voća, povrća, suhomesnatih proizvoda, med, jaja, razne vrsta sira, tradicionalne odjeće i obuće i još puno toga. S obzirom da ide jesenji period te da se mora kupiti zimnica eto idealne šanse, kako rekosmo, da za malo novca kupite osnovne životne namirnice, ali i obogatite vašu kuhinju. 
Potrebno je reći da je u pitanju jednodnevni sajam te da je izuzetno posjećen već od ranog jutra. U prospektu koji je dijeljen našim zainteresiranim sugrađanima ističe se, između ostalog, da u svom opštinskom razvojnom planu region Prizrena je podijeljen na sedam rejona po svojim karakteristikama poput geografskih, turističkih, poljoprivrednih, tradicionalnih i drugih vrijednosti te su ti regioni ili zone podjeljene na: region Prizrena, region  Kabaša, region rijeke Drim, region Hasa, region Ljume, region Vrini te region Župe. Dakle, što se tiče stočnog fonda u pomenutim regionima, posebno u okolini grada imamo oko 195 farmi krava-muzara,109 farmi ovaca, 18 farmi koza, 117 proizvođača meda, 10 farmi kokošaka, 128 farmi proizvođača brašna, 111 farmi proizvođača mliječnih proizvoda i drugo. 
Na sajmu se mogu naći, kako smo istakli, proizvodi od mlijeka i mliječnih proizvoda te su tu svoje proizvode istakle, među ostalima, neke renomirane firme poput "ABI“, "Sharri“, "Qaushi“, "Afion“ i druge te proizvođači mesa i mesnih proizvoda poput NTP "ARQE-IKO“ , mesare "Shantiri“ i "Xhoshkun“ te mnogi drugi. Tu su takođe sa svojim proizvodima poznate firme poput kompanije "EuroFood“, firma "Mix-produkt“ kao i NTP "Liri“ te drugi.
Za naš web-portal govori predstavnik opštinskih vlasti, odnosno direktor Direktorijata za poljoprivredu i šumarstvo Pal Geci, koji, između ostalog, ističe:
"Hvala vam na interesovanju za ovaj četvrti po redu Sajam poljoprivrednih proizvođača koji organizuje direktorijat koji predstavljam te mi je drago da su naši sugrađani zainteresirani za ovaj kulturni događaj, jer po vrlo niskim cijenama mogu kupiti sve ono što požele za svoju kućnu upotrebu, što je jedna i od svrha ovog sajma, dolazi jesen te se kućne ostave trebaju popuniti i kupiti zimnica, između ostalog. Potrebno je da kažem da ovdje svoje proizvode izlažu samostalni poljoprivrednici po vrlo povoljnim cijenama, kako rekoh. Dakle, naši su poljoprivrednici izuzetno vrijedni ljudi te ja apelujem na svoje kolege iz opštine da se treba finansijski pomoći njihov rad u budućnosti, da i Vlada Kosova, samim tim, finansijski pomogne njihov rad, ako mi u opštinskoj vlasti nemamo dovoljno novaca za neke buduće njihove projekte. Danas je ovdje prisutno preko 60 poljoprivrednih proizvođača, tačnije ima ih 67 od kojih je samo jedan gost iz Dečana koji se bavi pčelarstvom, odnosno proizvodnjom meda te je on nama dragi gost na svim sajmovima koji se organizuju u Prizrenu. S obzirom da je velika ekonomska kriza mnoge porodice se okreću privatnom biznisu, vraćaju se u sela, gdje pokreću lični biznis te imamo mnogo "jake“ poljorivrednike u zadnjih nekoliko godina i to je ono pravo, reklo bi se. Zašto to kažem? Zato što nam je industrija kao privredna grana pala nisko, mnoge su se fabrike zatvorile, privatizacija je uzela maha, te se mnoge porodice, kako rekoh, okreću poljoprivredi, a mi smo tu da im pomognemo. Vjerujte da se od poljoprivrede može solidno živjeti da bi porodica opstala u ovo vrijeme, kako rekoh, velike ekonomske krize", istakao je direktor Direktorijata za poljoprivredu i šumarstvo u opštini Prizren, Pal Geci.
Što se tiče bošnjačke zajednice i njihovih proizvođača na pomenutom sajmu svoje proizvode je, sa svojom suprugom, izložio Mustafa Huduti, koji posjeduje farmu "Lakto-Župa“, a koji se bavi proizvodnjom i prodajom raznih vrsta sira. Huduti za naš web-portal ističe:
"Eto već nekoliko godina, tačnije od 2012. godine se bavim proizvodnjom i prodajom svih vrsta sira, te imamo đizu, urdu i slično gdje se solidno može živjeti iako je dosta naporan posao. Recimo da imamo dosta svoje stoke bez koje ne bi mogli razviti posao, imamo, dakle, 10 muznih krava, telad i junice. Takođe imamo svoju otkupnu stanicu za mlijeko te svi skupa porodično radimo taj posao jer mi pomažu dvije ćerke, sin i supruga, dakle pravi mali porodični biznis. Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni prodajom naših proizvoda, tj. našeg sira, a samim tim obilazimo mnoge sajmove ovdje i u državama u regionu i uzuzetno smo dobro primljeni te smo upoznali mnoge kolege koji se bave ovim poslom tako da u budućnosti možda bude više posla za nas, a možda i izvoza našeg cijenjenog šarskog sira, što da ne", ističe Mustafa Huduti, vlasnik farme "Lakto-Župa“ iz Rečana, kome želimo puno uspjeha u daljem radu.