Sa prosječnom platom oko 200-300 eura na Kosovu, građani nisu u stanju pokriti osnovne potrebe za potrošačku korpu, a još je teže kada dođe septembar, po mnogima najskuplji mjesec u godini, jer kada se dođe sa godišnjih odmora i stignu računi za struju, vodu i ostale potrepštine, postavlja se pitanje kako naći novac za ogrjev, zimnicu ili udžbenike za djecu koja polaze u školu?

Prošetali smo prizrenskim ulicama i razgovarali sa građanima, koji ističu da se svako snalazi kako zna i umije...
Tyran Salla, laboratorijski tehničar
"Moje mišljenje je da je za jednu prosječnu porodicu mjesečno potrebno dosta novca, a pogotovu za septembar mjesec kada počinje škola, mora se kupiti ogrjev i zimnica te smatram da je potrebno najmanje 500 eura za pomenuto. Ne mogu shvatiti kako se narod snalazi u ovoj krizi, ali kad vidimo da su primorski gradovi u Albaniji i Crnoj Gori ili u Republici Turskoj gdje ljetuje veliki broj Kosovara, a kafići su nam prepuni te se postavlja pitanje ima li ovdje krize ili ne? Ja smatram da kod nas nema krize".
Abdullrezah Ukallo, penzioner
“Smatram da je za ovaj mjesec koji upravo dolazi potrebno oko 500 eura, ne mogu shvatiti kako se prosječne porodice u Prizrenu snalaze, jer nema svako od njih nekoga u inostranstvu. Neko, vjerovatno, podiže i kredit da bi svoju djecu školovao ili kupio drva za zimu kao i zimnicu. Rekoh, svako se snalazi kako zna i umije".
Nazim Tara, profesor muzike
"Istina je da je mjesec septembar najskuljplji mjesec u godini jer počinje škola i jesen. Ja imam, recimo, dva studenta čije je školovanje mnogo skupo te nas mnogo košta. Ćerka mi studira u Republici Turskoj, a sin je na fakultetu u Prištini, pa možete shvatiti koliko novaca treba za sve to. Sa druge strane platiti sve dažbine za kuću plus zimnica i drva za ogrjev jasno je da ćemo teško 'progurati' ovaj naredni mjesec bez činjenice da se moramo zadužiti 'do guše'".
Blerim Bytyqi, profesor violine
"Ima logike ovo vaše pitanje no ono se tiče zapošljenih naših sugrađana, a šta ćemo sa onima koji su nezapošljeni i kako se oni snalaze, odnosno postavlja se pitanje kako će preživjeti zimu, da li pod svijećama ili će imati drva za zimu te je sve to povezano i sa završetkom godišnjih odmora. Dakle, narod se istrošio i za godišnje odmore te se za septembar mjesec svako snalazi na svoj način".
Enes Gorani, trener u školi fudbala
"Po mom mišljenju, običnoj četvoročlanoj porodici je potrebno oko 400 eura za septembar mjesec upravo zbog činjenice da se narod istroši tokom ljetnjih mjeseci po godišnjim odmorima, ali neko i štedi jer se moraju djeca opremiti za školu, kupiti drva za ogrjev te kupiti zimnica bez koje se ne može. Recimo da, ako samo jedan u porodici radi, onda se moramo snalaziti kako znamo i umijemo, a mnogi naši sugrađani imaju i svoje rođake u dijaspori koji im pomažu. No neki od nas, kako rekoh, štede da bi baš u septembru mjesecu išli na more jer bi ih to jeftinije koštalo s obzirom da su uštedjeli novac za pomenute kućne dažbine". 
Tarkan Koro, magistar za odnose sa javnošću 
"Naša realnost je, ali ne samo naša, već i širom balkanskih prostora je činjenica da je najveći udar na kućni budžet, koji je ionako opustošen nakon godišnjih odmora, septembar mjesec u kojem 'moramo' naći novac za mnoge kućne potrebe, osim plaćanja struje, vode i kupovine namirnica, a to su svakako plaćanje knjiga i sve ono što ide za djecu koja polaze u školu, te kupovinu drva za ogrjev i kupovinu zimnice. Dakle, nezapošljenost je velika te je vrlo teško naći toliko novca za pomenuto osim ako nemate nekoga u inostranstvu ili ne podignete kredit. No, nakon podizanja kredita ponovo problem kako vratiti taj novac i sve u krug. Dakle, treba nekako 'preživjeti' septembar mjesec, a za ostalo ćemo lako".
Sve u svemu Prizrenci smatraju da je za septembar mjesec potrebno oko 400 do 500 eura da bi se taj mjesec "preživio" ili dvije prosječne plate te nas podsjeća na onaj poznati vic o Crnogorcu kada su ga pitali kolika mu je plata, a on kaže:
"A imam ti oko 400 eura, a potrošim ti oko 600 eura, a da me bog ubije ako znam odakle mi".
Šalu na stranu, svako se snalazi kako zna i umije na svoj način, a sobzirom da su cijene na ovdašnjim pijacama nešto niže nego uobičajeno, u odnosu na početak sezone, pa će bar kupovina zimnice biti jeftinija te će se mnogi naši sugrađani naredne zime grijati na struju, odnosno svako gleda da se u septembru nekako uštedi...