Šesnaesto izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest počelo je 4. avgusta i trajaće devet dana, a kao glavnu temu imaće Budućnost. Kao i do sada, DokuFest se održava u Prizrenu, gradu koji je tokom proteklih nekoliko godina postao značajan na internacionalnoj sceni filmskih festivala.

Na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma "Dokufest" u Prizrenu ove godine biće prikazano 250 filmova podjeljenih u šest takmičarskih kategorija. Posjetioci ovog festivala imaće priliku da uživaju u bogatoj selekciji dokumentarnih i kratkih filmova, kao i u brojnim pratećim događajima – diskusijama, žurkama i radionicama. Projekcije će se održavati na nekoliko lokacija u samom centru grada.

"Glavna tema festivala je Budućnost, tako da smo dio programa uradili upravo na tu temu. Vi možete doći ovdje i vidjeti filmove koji će kasnije biti nominovani za Oskara, za najvažnije nagrade koje se dijeli kratkim i dokumentarnim filmovima u svijetu. Prestiž je imati film ovdje, nije to baš tako jednostavno izabrati, a možemo grantovati da ako se film prikaže ovdje, onda taj film stvarno vrijedi. Radimo retrospektivu dva poznata autora, Johna Smitha koji pravi isključivo kratke filmove, tako da ćemo prikazati preko dvadeset filmova od ovog autora. Isto tako radimo retrospektivu režisera Travisa Wilkisona, prikazaćemo jedanaest njegovih filmova. Na kraju festivala prikazaćemo njegov novi film", ističe umjetnički direktor ovog festivala, Veton Nukollari.

Nukollari navodi da su pored dokumentaraca iz regiona, u takmičarskoj konkurenciji i filmovi iz Srbije.

"Mi imamo nekoliko filmova iz Srbije, tu bih izdvojio film od mladog srpskog autora Marka Grba Singe, koji je ustvari rađen u Kini. Isto tako jako zanimljiv film Stefana Maleševića, koji je snimljen ovdje na Kosovu, koji se zove 'Gora'. I film 'Pejzaži rata', pejzaži mira autora Arona Šekelja. Sva tri filma su u konkurenciji za nagradu na ovom festivalu", kaže Nukollari.

Za vrijeme Dokufesta ovaj grad je pun turista. Zainteresovanost je izuzetno velika, ističu organizatori, a potvrđuju oni koji su došli da prisustvuju ovom festivalu.

"Prošle godine smo bili u Prizrenu, veoma mi se dopada kao grad, saznao sam da ima dokumentarni filmski festival koji sarađuje sa Minhenskim dokumentarnim filmskim festivalom, ja sam iz Minhena, pogledaću, ali zaista mi se sviđa ovdje", rekao je turista iz Minhena.

"Prvi put sam na Kosovu, na Dokufestu, veoma smo zainteresovani za dokumentarne filmove, pa mislim da je ovo dobra prilika da budeš ovdje, odgledali smo par filmova prvog dana festivala, filmovi su zaista dobri, lokacija je odlična, na rijeci, to mi se veoma dopada. Mislim da je dobra prilika za grad, takođe i za nas, jer filmovi su, one koje smo vidjeli veoma, veoma zanimljivi. Prvi koji smo pogledali bio je o Iraku i nismo očekivali takav film, nakon toga smo vidjeli dokumentarac o Hrvatskoj, takođe i on je bio interesantan. Smatram da ovdje možete da pronađete različite stvari, što je dobro", kaže turista iz Italije.

Dokufest je prije šesnaest godina pokrenula grupa mladih entuziajsta sa ciljem da Prizren bude kulturna prestonica Kosova. Iako je suditi na osnovu posjetilaca koji ovdje borave u vrijeme festivala, grad na Bistrici to zaista i jeste.

Maja Denić, RTK2