Sinoć je, nakon klanjanja jacije namaza, ispred Sinan-pašine džamije u Prizrenu, gdje je ujedno održan i mevljud i učena hatma-dova, organizovan marš pod nazivom "Solidarizam i Demokracija" koji su predvodili poslanici turske partije iz Prizrena, Fikrim Damka i Mufera Sinik, sa saradnicima, predstavnici Islamske Zajednice (IZ) Prizrena, mnoge nevladine organizacije poput NVO "Arasta", kao i mnogobrojni građani koji su se tim činom solidarisali sa turskim narodom u Republici Turskoj u odbrani Ustava i demokratije u toj državi te time obilježili godinu dana od pokušaja državnog udara.

Marš je započet ispred Sinan-pašine džamije pa su učesnici marša, koji su nosili majice sa natpisom o godišnjici puča u Republici Turskoj, prošetali starim trgom, Šadrvanom te preko kamenog mosta stigli pred Konzulat Republike Turske gdje su organizatori održali prigodan govor prisutnima te, zajedno sa našim sugrađanima, za šehide poginule u tima dramatičnim danima za republiku Tursku, odali počast polaganjem cvijeća ispred pomenutog Konzulata.

Snažnu poruku turskom narodu u Republici Turskoj uputio je jedan od organizatora u prigodnom govoru na turskom jeziku, prof. Xhengiz Qesko. Takođe je pušteno nekoliko hiljada balona sa kamenog mosta koji su učesnici marša propratili velikim aplauzom.

Za naš web-portal govor Ilir Gashi, ispred NVO "Arasta", jedan od organizatora marša, koji kaže:

"U  ime organizatora sa nekoliko uticajnih ljudi iz Prizrena iz svijeta vjere i politike, večeras smo imali marš od Sinan-pašine džamije do Turskog konzulata ovdje u Prizrenu, sa kojima smo se, tim činom, solidarizovali sa turskim narodom u Republici Turskoj u vezi puča u toj državi na samu godišnjicu pomenutog. Takođe smo, simbolično, raznim performansima odali počast šehidima koji su pali u odbrani svoje države. Vjerujemo da će ova naša aktivnost prerasti u tradiciju te ćemo slične aktivnosti, vjerujem, imati svake godine u ovo vrijeme", istakao je Gashi.
 
Potrebno je istaći da će se danas (subota) sličan marš pod nazivom "Solidarizam i Demokracija" održati i u Prištini, u 17h, gdje će učesnici marša prošetati od centralnog trga Skenderbega pa do trga Zahira Pajazitija.

Vinetu Ganić