Moramo im

Ulični svirači i pjevači već su davno, zajedno s ostalim uličnim umjetnicima, postali dio života drevnog grada na Bistrici.

Posao uličnih svirača nije nimalo lak. To znaju oni koji su počeli posebno željeli zarađivati kao ulični svirači. Njihova zarada zavisi od raspoloženja onih kojima sviraju.

Oni koji na taj način zarađuju moraju pripremiti bogat repertoar muzičkih numera da bi oraspoložili one kojima sviraju. Takva je situacija i u Prizrenu gdje već nekoliko dana muzička grupa "Trio melezi" iz Tirane uveseljava naše sugrađane, ali i mnogobrojne turiste kojih u našem starom gradu ima nekoliko hiljada u turističkoj sezoni koja po mnogima kasni, odnosno nema onoliko turista koliko ih je bilo ranijih godina.

S obzirom da balkanskim prostorima "haraju" ekstremno visoke temperature punih desetak dana, recimio da je za vikend u našem gradu izmjereno preko 40C stepeni, pomenutim uličnim sviračima moramo "skinuti kapu" jer njima je najteže zaraditi neki euro i time obradovati svoje porodice.

Po njihovim riječima oni su od ranih jutarnjih časova po gradskim ulicama i trgovima, a posebno su noću u starom dijelu grada, popularnom Šadrvanu, gdje mogu zaraditi koji euro više. Sve u svemu, pored mnogobrojnih i svakodnevnih problema sa kojima se suočavamo iz dana u dan ipak je narodna muzika lijek za ove velike vrućine pa ko voli - nek izvoli, a neko će od naših sugrađana i zaigrati uz neizbježnu "šotu"...

Vinetu Ganić