Mladi sa Kosova, iz zemalja regije i šire, takmičili su se u spuštanju na traktorskim i kamionskim gumama niz rijeku Bistricu u Prizrenu

Više desetina mladih sa Kosova, iz regiona i zapadnoevropskih zemalja, uprkos dosta niskoj temperaturi, oblačnom vremenu i po kojoj kapi kiše, učestvovalo je jučer na BunarFestu, koji je 13. put održan u Prizrenu, javlja Anadolu Agency.

Oni su se na traktorskim i gumama od kamiona spustili niz rijeku Bistricu, do nekoliko kilometra udaljenog Kamenog mosta u centru grada, gdje ih je ovacijama dočekalo više hiljada građana. I ovaj put, važilo je sportsko pravilo da je važno učestvovati, a ne pobjediti, mada su se mnogi trudili da prvi stignu na cilj.

Iako promrzli, svi su bili sretni, isticali su nevjerovatno iskustvo stečeno ovom prilikom. Oni, pak, koji su i ranije učestvovali na Bunarfestu, tvrde da je bitna samo dobra volja koja pobjeđuje i hladnu rijeku.

Cilj ove neobične trke, gdje učesnici izvode i razne akrobacije kako bi zasmijali gledaoce, je promoviranje čiste životne sredine i zaštita rječnog korita od brojnih otpadaka koji se bacaju skoro kroz cijeli tok, počevsi od Šar planine, na samoj granici sa Makedonijom, gdje ona i izvire.

Zato su se organizoatori i pobrinuli da očiste rijeku dva dana ranije. Angažovali su dobrovoljce koji su se maksimalno potrudili da očiste korito.