U prostorijama Direktorijata za finansije i ekonomiju opštine Prizren održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat “Koliko vrijedi vaše zemljište“, na osnovu službene proc+jene, koji je finansijski podržala Švedska ambasada na Kosovu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstva i odjeljenja za finansije i ekonomiju, predstavnici Direktorijata za poljoprivredu, katastar i poreznu imovinu,  volonteri, zainteresirani građani, te predstavnici Švedske ambasade na Kosovu koji finansiraju ovaj projekat.
Predstavnik opštinskog Direktorijata za finansije je na otvaranju konferencije za štampu upoznao prisutne sa projektom službene procjene zemljišta.
“Proteklih mjeseci Komisija za procjenu zemljišta je radila na utvrđivanju vrijednosti zemljišta u prizrenskom regionu te odredila vrijednosne zone sa kojima i započinjemo rad na ovom projektu. Dakle, postoje dokumenti o vrijednostima zemlje gdje svi građani mogu da se informišu koliko vrijedi njihovo zemljište a gdje će se ekspertize vršiti u narednih mjesec dana u ovoj istoj zgradi. Spremni smo surađivati i kao Ministarstvo finansija i odjeljenje za finansiju sa svim onim građanim koji su zainteresirani da znaju vrijednost svoje zemlje“, najavio je.
Predstavnik Švedske ambasade na Kosovu je istakao značaj ovog projekta za opštinu Prizren po istoj proceduri kako je regulisano i u mnogim zapadnoevropskim državama. 
Službenik Direktorijata finansija Sead Bilibani pojasnio je za naš portal kako građani mogu sami utvrditi koliko vrijedi njihovo zemljište.
“Postoje nekoliko vrsta zemljišta, stambeno-građevinsko zemljište, poljoprivredno i šumsko zemiljšte. U okviru projekta vršeno je istraživanje na terenu i određene su zone koje su publikovane u ovim prospektima koji su dostupni javnosti. Zainteresirani građani mogu vrlo jednostavno na osnovu mape pronaći svoje zemljište, vidjeti u kojoj je zoni i odmah saznati koliko im vrijedi. Želim istaći, da su ove procjene utvrđene i na teritoriji Župe i Podgore tako da i mještani ruralnih područja sada na osnovu službene procjene mogu saznati koliko njihova imovina vrijedi“, rekao je Sead Bilibani i dodao da će uskoro započeti i sa projektom za oproštaj dugova poreza na imovinu od 2009. do 2014. godine, kojim se predviđa ukidanje kamata sa plaćanjem samo glavnice duga.
S obzirom da je ranije bilo velikih problema u prodaji zemljišta gdje je bilo i puno neregularnih prodaja ovaj i slični projekti su izuzetno važni za naše sugrađane gdje će sve biti zakonski regulisano kao što je slučaj u mnogim zapadnoevropskim državama.
Vinetu Ganić