Grad podno Šare - svojevrsno šarenilo svega i svačega

Pijaca spada među najstarije tekovine u historiji civilizacijskog razvoja. Prostor za izlaganje robe uređen na početku po prašnjavoj kaldrmi datira još iz antičkih vremena. Od onda pa do današnjih dana mijenja se mjesto i ponuda, ali uprkos konkurenciji u vidu trgovina i trgovinskih lanaca - pijaca i dalje opstaje.

Okružene trgovinskim centrima, velelepnim samoposlugama, uređenim diskontima, sve brojnijim piljarama - pijace odoljevaju vremenu i modernim izazovima. Ni višemilionski gradovi najmodernije urbane sredine ne mogu se zamisliti bez prostora za ono što i dalje zovemo pijacom.

Kod nas je za pijacu vjekovima već ustaljen i turski naziv - pazar. Pazar je inače naziv i za nedjelju, kada su se u vrijeme velike imperije najčešće organizovala pijačna okupljanja.

Pijace su, pogotovu u većim gradovima, odavno postale svakodnevica, ali se kao na primjer u Prištini i danas zna da je utorak dan kada je na njoj ponuda najbogatija i kupci najbrojniji. A po nepisanom pravilu i cijene ponuđene robe nešto jeftinije.

Svaka varoš je nekada imala određeni pazarni dan koji su sa nestrpljenjem iščekivali i prodavci i kupci. Svojevremeno su pojedini prepotenti Prištinci umeli, onako sa visine, da pitaju provincijalce: "Kojim je danom kod vas utorak?".

Utorak kod nas na pijačni dan različitim danima se odvija u različitim gradovima. Vodilo se računa da u mjestima koja su blizu jedno drugom pijaca ne bude u istom danu.

Ekipa RTK2 se u petak, na pazarni dan obrela na krajnjem jugu Kosova, u Dragašu.

Pogledajte reportažu: