U starom dijelu grada, Šadrvanu, počela "Ekološka nedjelja“ na kojoj su učešće uzeli mnogi javni i politički radnici opštine, radnici gradskog komunalnog preduzeća i javnih usluga, radnici i službenici Crvenog krsta, volonteri mnogih NVO-organizacija, učenici osnovnih i nižih srednjih škola te zainteresirani građani.

"Ekološka nedjelja“ počela je najprije okupljanjem svih pomenutih gdje su učesnici bili pozdravljeni od strane organizatora ispred opštinskih struktura vlasti te su onda, po redosljedu, bili upućeni na lokacije širom grada gdje će čistiti okolinu, ali i sakupljati otpad i đubre, a posebno očistiti korito rijeke Bistrice kao i poznato šetalište Maraš, a usput i okolinu kao i samu tvrđavu Kaljaju, lokaciju koju posjećuju turisti u velikom broju, naročito vikendom.  
Učešće su, pored pomenutih, uzeli i učenici osnovne škole "Lidhja e Prizrenit“, koji su sa svojim nastavnikom i gosti našeg web-portala.
Adilj indulić, nastavnik:
"Recimo da smo se ovdje na Šadrvanu okupili u povodu "Ekološke nedjelje“, kao i svake godine u ovo vrijeme organizuje se sa ciljem da naš grad sa okolinom bude što čistiji i u ovoj akciji, gdje učešće uzimaju i naša djeca, tj. učenici nastave na bosanskom jeziku, kao i mnogi radnici i djelatnici javnih službi poput komunalaca, radnika i volontera Crvenog krsta, mnogih NVO, te svih onih zainteresiranih građana kojima se dopada ova ideja i koji žele pomoći. Upravo čekamo da nam zvaničnici, odnosno organizatori kažu gdje ću ja sa svojim  učenicima ići da pomognemo ovu akciju koliko je to moguće te ćemo se vrlo rado odazvati na ovakve i slične akcije - istakao je nastavnik Indulić.
Jedan od učesnika pomenute akcije je i učenik devetog razreda pomenute škole iz bošnjačke zajednice, Musa Bajmak, koji se sa svojim drugovima i drugaricama iz razreda vrlo rado odazvao ovoj akciji. – Dakle, naše okupljanje i cilj današnje akcije je činjenica da bar ovog dana naš grad izgleda mnogo čistiji nego što jeste u sklopu "Nedjelje ekologije“. Akcija će, po organizatorima, trajati sat do dva, gdje ćemo svi mi imati svoje lokacije i gdje ćemo čistiti i sakupljati đubre te tako simbolično obilježiti ovu nedjelju. Zadovoljan sam odzivom svih pozvanih, posebno naših sugrađana, jer stara uzrečica kaže - čistoća je pola zdravlja.
Ispred zvaničnika grada za naš web-portal govori Ramadan Tafallari, opštinski službenik u Direktorijatu za zaštitu okoline, koji iz svog ugla komentariše današnju akciju u povodu "Nedjelje ekologije“ u Prizrenu:
,,Ovdje smo se okupili sa mnogim organizacijama kao i učenicima mnogih osnovnih i nižih srednjih škola u Prizrenu kako bismo u projektu obilježavanja te  u cilju "Nedjelje ekologije“ odradili jedan veliki projekat ispred našeg Direktorijata. Znamo da radnici javnih i komunalnih preduzeća odlično i svakodnevno, kao i veoma odgovorno, rade svoj posao, no danas, kako rekoh, njima pomažu i radnici Crvenog krsta, kao i pomenuti učenici gdje će očistiti ulice grada, sakupljati đubre u posebnim kesama kao i kantama te će se na taj način simbolično obilježiti ova nedjelja. Svakako da ćemo sa ovakvim i sličnim akcijama nastaviti i narednog mjeseca, da bi naš grad bio ljepši u susret novoj turističkoj sezoni“, istakao je gospodin Tafallari.
Potrebno je istaći da su ovakve i slične akcije pomenutog tipa dobrodošle, ali još bolje bi bilo kada bismo svi mi, kao nekada povodom Prvomajskih praznika, očistili svoju ulicu sa komšijama i prijateljima te bi, samim tim, grad bio daleko čistiji i ljepši.