U povodu 18 godina paljenja kućice Prizrenske lige, obilježavanja godišnjice od oslobođenja grada Prizrena i obnavljanja kompleksa Prizrenske lige, jučer je, pred mnogim javnim i političkim ličnostima grada i države, gostiju iz svijeta politike, kulture i umjetnosti iz Albanije, Crne Gore, tačnije iz Plava, Gusinja i Rožaja, otvorena izložba starih fotografija.

Na njoj su prezentirane i slike iz 1999. godine, koje svjedoče o paljenju kućice Prizrenske lige od strane srbijanskih vojnih i policijskih snaga. 
Na izložbi koja će trajati tri dana postavljene su, osim albanskih obilježja, i bilbordi te fotografije znamenitih albanskih ličnosti, među kojima i Bošnjaka i Turaka, iz vremena Osmanlijskog carstva. Nakona rata na Kosovu, kompleks Prizrenske lige je restauiran te je svih ovih godina izuzetno posjećen i jedan je od zaštitnih znakova Prozrena. Danas, kako su najavili organizatori, očekuje se dolazak većeg broja gostiju iz Albanije, posebno školskih ekskurzija, koji će imati mogućnost da se bliže upoznaju sa prošlošću i dešavanjima oko Prizrenske lige, kongresa iz 1878. godine, kojim je pokrenuto albansko pitanje na ovim prostorima.