Vrijedni proizvođači starih narodnih nošnji te prehrambenih proizvoda iz mnogih gradova Kosova, 2. marta, su sa predstavnicima prizrenskih nevladinih organizacija, otvorili trodnevni proljetni Sajam, koji je na keju Bistrice, za sve zainteresirane otvoren tri dana.

U izložbenom prostoru su izloženi mnogobrojni štandovi na kojima se mogu naći stare narodne nošnje, proizvodi vezani za stare zanate te prehrambeni proizvodi.
Ovoga puta sajam ne organizuju opštinske strukture vlasti, odnosno opštinski Direktorijat za turizam i ekonomski razvoj, već organizacije civilnog društva. Prema riječima organizatorke sajma, Xhevrie Doroci iz NVO "Mitrovica", ovim, desetim po redu, sajmom su hjteli da brže stignu do potrošača ali i da riješe problem robe u zalihama.
"Ideja je bila da se što češće okupljamo, jer imamo neprodatu robu, a zima je bila veoma teška te se taj materijal sakupio. Potrebna su nam češća okupljanja ovakvoga tipa. Osim predstavnika NVO, ima i domaćih proizvođača iz mnogih gradova Kosova, ukupno nas 15, iz Prizrena, Mitrovice, Dečana, Mališeva, Prištine. Ovdje smo srdačno primljeni, volimo često doći", kaže Doroci, napominjući da sajam obiluje proizvodima domaće radinosti, starih narodnih nošnji, pribor i alat ručno izrađen od drveta i metala.
Organizatori su zadovoljni odazivom građana, tako da razmišljaju da ovakav privredni susret organizuju sljedećeg mjeseca.
"Prizren je poznati turistički centar tako da je primjetan veći broj turista, koji pokazuju interesiranje za naše proizvode", istakla je Xhevrie Doroci, ispred  NVO "Mitrovica", suorganizator ovogodišnjeg proljetnog sajma narodnih nošnji, starih zanata i prehrambenih proizvoda.
Ona očekuje da će u narednim danima posjećenost biti velika, pozvavši sugrađane i turiste, da iskoriste lijepo vrijeme i da posjete pomenuti sajam.