Ministar MONT-a prof. dr. Arsim Bajrami i predsjednika opštine dr. Ramadana Muja potpisali su sporazum o izgradnji dvije školske zgrade u Prizrenu, kapitalnih vrijednosti, koje će biti finansirane iz budžeta MONT-a.

Svečanom činu potpisivanja sporazuma prisustvovali su i dvojica zamjenika ministra; Usmen Baldži i Mevludin Krasniqi, Alush Istogu - permanentni sekretar, visoki politički savjetnik - Zenun Halili, Fadile Dyla - direktorica Departamenta za infrastrukturu, Ferid Idrizi - zvaničnik Agencije za obrazovanje i profesionalno obrazovanje odraslih, te i Zehadin Shemsidini - direktor Direktorijata obrazovanja SO Prizren.

Kako prenosi RTK-2 program radija na bosanskom jeziku, Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije će u Prizrenu finansirati izgradnju moderne zgrade Muzičke škole koja će kasnije, kako je istaknuto, prerasti u akademiju, kao i zgradu predškolske ustanove površine oko 2000 kvadratnih metara. Vrijednost ovih projekata je tri miliona eura, kazao je danas ministar MONT-a, prof. dr. Arsim Bajrami, prilikom potpisivanja sporazuma sa predsjednikom SO Prizren dr. Ramadanom Mujem u predsjedničkoj Bijeloj kući u gradu na Bistrici.

"Za Opštinu Prizren, za sve njene građane, danas je poseban dan. Jedan veliki dan na kojem smo potpisali sporazum sa ministrom Minsitarstva obrazovanja nauke i tehnologije Kosova, prof. dr. Arsimom Bajramijem o izgradnji dva školska objekta posebne važnosti koji će se finansirati iz budžeta MONT-a. Radi se o izgradnji nove zgrade Muzičke škole i Dječijeg obdaništa sa radnom površinom od oko 2000 kvadratnih metara", kazao je gradonačelnik dr. Muja.

On je istakao da "Prizren važi za kulturni centar Kosova, i da je će ova zgrada Muzičke škole biti primjer, ne samo Prizrena, već i cijelog Kosova", te da će ona prerasti u Muzičku akademiju u okviru javnog Univerziteta 'Ukshin Hoti' u Prizrenu".

Minsitar obrazovanja dr. Bajrami je prilikom potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje ova dva školska objekta, sa gradonačelnikom Prizrena, kazao da se radi o "kapitalnim investicijama posebne važnosti za grad Prizren i za Kosovo".

"Ministarstvo obrazovanja investiraće tri miliona u reprezentativne školske objekte u Prizrenu. U jednu najmoderniju 'Muzičku školu' na Kosovu, koja će postati 'Muzička akademija'. Ona će nastaviti kulturnu tradiciju Prizrena. Biće to jedna od najmodernijih muzičkih institucija na Kosovu", kazao je ministar dr. Bajrami i dodao da će njegovo ministarstvo investirati i u izgradnju jedne predškolske ustanove sa radnom površinom od oko 2000 kvadratnih metara.

"Naša politika ide ka tome da građani Prizrena ne razmišljaju gdje će zbrinuti svoju djecu. Mi ne želimo da ijedno dijete ostane van školskog sistema. Buduća predškolska ustanova obezbjediće potrebe svih zajednica koje gravitiraju u Prizrenu", kazao je ministar dr. Bajrami.

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži je danas na ceremeoniji potpisivanja sporazuma o finisairanju istakao veliki značaj imlementiranja ovih dvaju velikih projekata u gradu na Bistrici.

"Imamo razloga za radost, jer će ubrzo krenuti izgradnja objekta jedne moderne Muzičke škole. U Prizrenu postoji stara Muzička škola kroz koju su prošle zaslužne generacije đaka koji su muziku i historiju kosovske muzike učvrstili i ovjekovječili. Izgradnjom novog objekta škole, MONT će nagraditi sve te generacije i ljude koji pripadaju muzičkoj plejadi u obrazovnoj strukturi Prizrena i tu zgradu tražimo da izgradimo u centru grada, kako priliči svim europskim kulturnim centrima. Da otvorimo i nižu i višu Muzičku školu na jednom mjestu", kazao je zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.

On je također istakao da će izgradnja predškolske ustanove, tako velike površine, imati višestruki značaj.

"S' ovim projektom ćemo riješiti probleme svim majkama, svim zapošljenim ženama u opštini Prizren koje su do sada imale problem sa smještajem i zbrinjavanjem svojih mališana, poneke i po privatnim obdaništima. Ovim projektom Prizren, kao drugi po veličini grad na Kosovu, dobija jedno veleljepno obdanište za mališane svih zajednica koje žive u ovoj opštini", istakao je Baldži.

Minstar obrazovanja prof. dr. Arsim Bajrami je sa trojicom zamjenika, gradonačelnikom Prizrena, te i direktorom Direktorijata obrazovanja SO Prizren, Zehadinom Shemsidnijem, obišao Srednju ekonomsku školu, gdje su razgovarali sa direktoricom Myvedete Gavazaj oko probema između srednjeg profesionalnog obrazovanja, tačnije Ekonomske škole i njihovih plata, za 39 radnika i "Škole Exellence" u Ljubiždi.

"Raščistili smo te nesuglasice između ove dvije srednje škole. Zanatska škola 'Excellence' je ispred Ministarstva, u ingirenciji ministrastva, tačnije Agencije za profesionalno obrazovanje, dok je Srednja ekonomska škola, škola prizrenska i kojom se brine Direktorijat obrazovanja. Normalno, škola koja ima svoj zaseban budžet", pojasnio je zamjenik ministra MONT-a Usmen Baldži.

Raif Kasi