Naglo povećanje temperature uzrokuje pojavu novih epidemija gripa što je posebno opasno za hronične bolesnike, stare ljude i djecu. U prizrenskim apotekama najprodavaniji proizvodi praškovi ,,tylolhot“ i ,,parol-hot“ te tableta ,,paracetamol“...

Februar mjesec ove zime iznenadio je sve one koji su pomišljali da će ,,sibirska“ zima potrajati tokom čitavog zimskog perioda. No, svjedoci smo da je ovih dana temperaturna razlika januara i februara mjeseca enormna, odnosno da je razlika čak dvadeset stepeni jer smo u januaru mjesecu imali tzv ,,sibirske“ dane gdje je temperatura bila minus 15 C stepeni dok je, recimo, trenutna temperatura vazduha u Prizrenu i okolini oko 10 C stepeni.

Ovaj temperaturni ,,šok“ ne pogoduje čak ni zdravim osobama, a kamoli hroničnim bolesnicima poput onih srčanih, nervnih i slično. Meteorolozi govore da nas, uprkos navedenom, krajem februara mjeseca očekuje još hladni zimski talas no on će biti slabijeg intenziteta nego onaj januarski te govore da je za klimu balkanskih prostora karakteristično da se hladni i topli periodi smjenjuju u svakom godišnjem dobu no da je prizrenski region specifičan jer u njemu vlada umjereno-kontinentalna klima gdje su zime toplije, a takođe i ljeta.

Sa druge strane ovdašnji zdravstveni radnici upozoravaju da ovakvo vrijeme uzrokuje pospanost kod ljudi koji će imati i nizak pritisak, ali i nesanicu no veliku opasnost stvara i moguća pojava novog talasa gripa jer virusima odgovara toplo vrijeme.

Obilazeći gradske apoteke došli smo do saznanja da su najprodavaniji medicinski proizvodi tokom ove zime bili tablete ,,paracetamol“ te medicinski praškovi poput ,,tylolhota“ ili ,,parol-hota“ koji su vrlo jeftini, a veoma efikasni.

Potrebno je istaći da su u nekim gradskim apotekama, poput one nasuprot kancelarije bošnjačke stranke ,,DSB“, došli na sjajnu ideju da  građani Prizrena subotom mogu besplatno, uz stručne savjete doktora, mjeriti nivo šećera u krvi ili krvni pritisak, što je, svakako, za svaku pohvalu.

Sve u svemu, našim sugrađanima preporučujemo da se u narednim danima čuvaju virusa, odnosno gripa, te da piju što više tečnosti, tj vitamina, da provjetravaju kućne prostorije, a da hronični bolesnici redovno uzimaju terapiju jer će zima proći, zar ne...