Istraživanje Insajdera

Sedam dana prošlo je od polaska voza na liniji Beograd - Sjeverna Mitrovica i isto toliko dana bilo je potrebno da Insajder.net dobije odgovor na pitanja ko je odlučio o tome kako će biti "ukrašen" voz.

Konačni odgovor je - odluku je donijela Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, i o unutrašnejm izgledu voza i o natpisima "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku. Cijeli posao je završen za manje od mjesec dana. Ovaj zaključak proizilazi iz svih odgovora različitih institucija kojima smo postavili pitanja o tome kako je došlo do ovakvog ukrašavanja voza.
Iako se moglo pretpostaviti da će ovako brendiran voz na Kosovu biti protumačen kao provokacija i da će izazvati reakciju kosovskih vlasti, od posla se nije odustalo. Cijeli posao je formalno počeo krajem decembra, a voz je krenuo već 14. januara.
Dva dana poslije polaska voza na pitanja novinara Insajder.neta o tome ko je donio odluku kako će biti brendiran voz, iz Kancelarijh za Kosovo nismo dobili odgovor. Na osnovu fotografije iz voza na kojoj piše da je cijeli projekat brendiranja sprovela Kanceralija za Kosovo, ponovo smo se obratili Kancelariji sa pitanjima ko je naručio, ko je platio i koliko košta brendiranje voza.
Ubrzo je stigao odgovor da je za realizaciju posla u stvari bila zadužena Opština Zvečan. Riječ je o jednoj od opština koje su preko Kancelarije za Kosovo i inicirale uspostavljanje direktne vozne linije Beograd – Sjeverna Mitrovica.
Ekipa Insajdera je onda od Opštine Zvečan tražila ko je naručio, ko je platio i koliko je koštalo brendiranje voza. Odgovor Opštine Zvečan je da je umjetnik Andrej Vailjević toj optštini donirao svoj idejni projekat.
Prema izjavama koje je autor vizuelnog rješenja Andrej Vasiljević davao medijima, cijeli koncept dopao se direktoru Kancelarije za Kosovo Marku Đuriću koji je odlučio da ga podrži.
Ugovor o donaciji sa opštinom Zvečan je sklopljen 21. decembra 2016. Onda je Opština Zvečan 10. januara, dakle četiri dana prije polaska voza kroz nabavku male vrijednosti, odabrala izvođača i dva dana kasnije sklopila ugovor sa firmom GYT iz Beograda za grafičku pripremu, štampanje i postavljanje slika na vozu.
"Cijeli posao koštao je 498 hilada dinara (oko 4.200 eura)", odgovoreno nam je iz Opštine Zvečan. 
Iako je za realizaciju projekta bila je zadužena Opština Zvečan, Kancelarija za Kosovo je od državnog preduzeća "Srbija voz" zakupila površine za reklame na vozu, koje mjesečno plaća 82 hiljade dinara. Na tim površinama su zalepljene parole Kosovo je Srbija na 21 jeziku kao i imena i fotografije manastira.
Cijena ovog posla je manje važna, bez obzira na činejnicu da to plaćaju građani Srbije. Mnogo više zabrinjava činjenica da se o kompletnom izgledu voza znalo još 8. januara kada je direktor Kancelarije za Kosovo izgled voza predstavio na televiziji Pink.
Prema tvrdnji premijera Aleksandra Vučića i on je tog dana na televiziji video kako će voz da izgleda.
Očigledno da u narednih šest dana niko nije ozbiljno razmislio o tome šta bi moglo da se dogodi da je ovako ukrašen voz stigao do graničnog prelaza Jarinje.