U nastavi na bosanskom 224 učenika

U sklopu svojih redovnih aktivnosti poslanica NDS-a u Skupštini Kosova Emilija Redžepi danas je posjetila osnovnu i nižu srednju školu "Lek Dukagjini" u Prizrenu i u razgovoru sa direktoricom škole Jehonom Krasniqi-Morina i zamjenikom direktorice Husamedinom Beshijem, informisala se o aktuelnim dešavanjima kao i problemima s kojima se suočava ova škola.

Kako je tokom sastanka istakla direktorica škole Krasniqi-Morina u ovoj školi nastavu na bosanskom jeziku, od prvog do devetog razreda, pohađa 224 bošnjačke djece i ova se škola nalazi u dijelu grada gdje živi najveći broj Bošnjaka.

Prioritet menadžmenta ali i svih uposlenika škole jeste sigurnost djece, visok nivo obrazovanja i odgoja, ali i kolegijalni, prijateljski i ljudski odnosi, kako među uposlenicima tako i između učenika svih zajednica. Dosadašnji uspješan rad ove obrazovno-odgojne ustanove predstavlja motivaciju za još viši nivo obrazovanja, odgoja, sigurnosti i međuljudskih odnosa.

Sjećajući se školskih dana provedenih u ovoj školi poslanica Redžepi i direktorica Krasniqi-Morina govorili su o tradiciji, uspjesima, lijepim i teškim vremenima ove škole, lokalne zajednice, svih naroda i Kosova u cjelini.
 
Poslanica Emilija Redžepi je, sa svoje strane, potencirala zajedničke interese, suživot, sigurnost i dobre međuljudske odnose svih, kako učenika, tako i uposlenika, s akcentom na pomoć i suradnju svih nivoa vlasti, od opštine, direktorijata obrazovanja, ministarstava, međunarodnih organizacija i institucija, kako bi se riješili očigledni nedostaci u grijanju, higijeni, ali i nabavci inventara, nastavnih sredstava, knjiga i lektira za oba jezika.

Redžepi je obećala redovne susrete sa menadžmentom škole u cilju poboljšanja i riješavanja aktuelnih problema i uočenih nedostataka za dobrobit djece ali i naše lokalne zajednice.