Goransko selo Zlipotok, udaljeno četiri kilometra od regionalnog puta, koji iz Dragaša vodi do Restelice, odsječeno je od svijeta i u totalnoj je blokadi već tri dana. A toliko su i bez struje i telefonije.

Iako je povezano asfaltnim purem sa Globočicom i makadamom sa Kruševom, zbog velikih snježnih padavina, praćeni snažnim vjetrom i smetovima, mjestimično i do četiri metra, Zlipotok je ostao okružen svom surovošću planine Ofčinec, pod temperaturom koja noću dostigne i 26-ti podjeljak u minusu. Mještani žive u strahu od najgoreg. A neizvjesnost je stalno prisutna.
Jedino mjesto okupljanja mještana je lokal na mjestu “Karaula”. Adnan Redžeplar, opštinski zvaničnik obrazovanja u Dragašu i predstavnik sela, u stalnom je kontaktu sa Usmenom Baldžijem, za kojeg kaže da je dosta animirao javnost o trenutno lošem stanju u Gori.
“Ono malo ljudi koji rade u institucijama u Dragašu ali i privatnika, nije mogao da ode na posao, u četvrtak. Tek je jučer, dakle u petak, otvorena Buka, najopasnije mjesto na regionalnom putu Dragaš - Restelica. Koliko sam čuo jedino su stare ruske “gazike” mogle proći tu dionicu koja je kopča za Restelicu, Zlipotok, Kruševo i Globočicu sa Dragašom. Ali naše selo, trenutno kao da je udaljeno miljama od svijeta. Opština kaže da mehanizacija ne može stići do ovdje”, rekao je Redžeplar.
Jedino sredstvo komunikacije pomoću kojeg smo uspjeli da dođemo u kontakt sa mještanima ovog sela je internet. Oni rijetki sa telefonom i megabajtima Vale, moraju do Karaule da napune baterije, agregatom.
Ljekarska pomoć im je preko potrebna. Redžeplar kaže da je većina stanovnika starije dobi, a među njima ima i dijabetičara, koji moraju da dobiju redovnu terapiju u Prizrenu.
“Neka nam je Bog na pomoći… Ne znam šta drugo da kažem. Ne idu nam u prilog ni najave metereologa, da će do poboljšanja vremena doći tek u srijedu. Ovom prilikom upućujem apel za pomoć svim relevantnim institucijama, našim političkim predstavnicima, FSK-u, KFOR-u, ali i našoj dijaspori, koja nije malobrojna. Problem nedostatka mehanizacije za održavanje puteva, posebno zimi, bi mogli riješiti nabavkom jednog vozila, traktora, sa priključnim elementima za čišćenje snijega”, kaže Adnan Redžeplar, predstavnik Zlipotoka.
Saznajemo da su osim Zlipotoka, još dva sela u Gori odsječena od svijeta, Leštane i Bačka.