Protesti se nastavljaju i sutra

Mještani sela Vranište u opštini Gora danas su organizovali protest protiv izgradnje hidrocentralne na Brodskoj rijeci i odluke koju je u vezi sa tim donela Vlada Kosova i Skupština opštine Dragaš.

Protest je zakazan i za sutra, a kako navodi u izjavi za portal "Kossev.info" poslanik goranske zajednice u Skupštini Kosova, Adem Hodža, koji je prisustvovao današnjem okupljanju Goranaca, mještani se posebno protive načinu na koji je odluka o izgradnji donešena.

"Bez poštovanja zakonskih procedura i bez javne rasprave", navodi on.

"Niko nije protiv toga da se koriste obnovljivi izvori energije, ali je način na koji se radi poruka, za Goru i za Gorance - da su nepoželjni. Niko nije uzeo u obzir šta građani misle i žele. Zakon nije ispoštovan, prekršen je i Ustav. Podsjetio bih i da se sama rijeka nalazi na teritoriji nacionalnog parka," naveo je Hodža.

On je istakao i da bi izgradnjom ove hidrocentrale došlo do promjene biodiverziteta, te da na teritoriji Gore postoje i endemske i biljne i životinjske vrste koje bi, takođe, bile ugrožene.

Goranci će sutra protestovati u podne, a sa protestima će nastaviti i u narednim danima ukoliko kosovske institucije ne odgovore na njihov zahtjeve da se prekine sa izgradnjom hidrocentrale.


Hodža sa mještanima Vraništa