Suživot i harmonija stubovi društva

Da je suživot u Prizrenu na veoma zavidnom nivou pokazuje i primjer organizovanja zajedničkog iftara u ulici "Marie Kraja" u naselju "11. mart" u kojem zajednički žive pripadnici albanske i bošnjačke zajednice.

Jedan od inicijatora ovog, nadasve neobičnog događaja u Prizrenu, Shaban Sulejmani, rekao je da, s obzirom na činjenicu da je suživot građana obje zajednice u jednoj harmoniji međuljudskih odnosa, mislili smo da organizujemo ovaj iftar kako bi ih još više približili.

U međuvremenu, Sulejman Maksuti, izrazio je uvjerenje da će i buduće generacije nastaviti da kultivišu međuljudske odnose, za jedan sretniji i međuljudski odnos pun razumijevanja.

"Čast je i privilegija vidjeti susjede kako zajedno iftarišu u ovom svetom muslimanskom mjesecu. Ovaj iftar je još jedan pokazatelj novim generacijama da i oni nastave sa suživotom uz puno poštovanje jedni drugih. Ova večera je jasan pokazatelj da građani mogu da žive u harmoniji i ujedinjeni", rekao je Maksuti.

Organizatori su također rekli da planiraju da ovo okupljanje bude tradicionalno te da ovakvi iftari budu organizovani svakog Ramazana.

"Da će biti hajr ako i ubuduće okupimo djecu i žene, i da pokažemo ljudima da smo svi isti. Da nema razlike. U ovoj mahali žive i Albanci i Bošnjaci, i hvala Allahu, dosta smo dosad dobro prolazili. Inshallah ćemo od ove godine ovako, ako Bog da, svake godine ovako da radimo, da pokažemo ljudima a i našoj djeci kako se živi u zajednici", dodao je na kraju Sulejman Maksuti.

/Tv Prizreni/