Kulturna baština drevnog grada nestaje

U kratkom vremenu, poznavaoci ali i oni koji se bave kulturnom baštinom predviđaju da će čitava naselja u Prizrenu, u Historijskom centru grada, biti srušena, prenosi KTV.

Ovo pokazuje da je to rezultat 17-godšinjeg nemara i nedjelovanja koji se desio kako od strane same opštine, tako i od Ministarstva kulture.

Kuće koje su zaštićene zakonom, stare su stoljećima, ali ispunjene smećem, uništene ili na rubu kolapsa. Dinamika kriminala se povećava, procijenjuju aktivisti civilnog društva u Prizrenu.

Politički, institucije nisu zabrinute za zaštitu Prizrena, rekao je za KTV Arben Morina, koji je na čelu Vijeća za kulturnu baštinu.

On kaže da je Ministarstvo kulture, na čelu sa Kujtimom Shalom iz LDK, napokon izdvojila 1.1 milion eura za Gnjilane i 850 hiljada za Peć. U oba grada predsjednici opština su iz redova LDK.

Samir Hoxha, koji upravlja Regionalnim centrom za kulturnu baštinu, u okviru Ministarstva, rekao je za KohaVision da je u nekoliko navrata alarmirao ministarstvo i opštinu, ali se nastavlja nemar za Historijski centar Prizrena.

Oštećenje kulturne baštine je krivično djelo za koje je Krivičnim zakonom propisana novčana kazna ili do 3 godine zatvora.

ARTA_PRIZRENI_HISTORIK_06_05 from Koha.net on Vimeo.