Uz podršku opštinskog Direktorijata obrazovanja, sve osnovne i srednja škola u Dragašu prigodnim manifestacijama obielježavaju nedjelju "Sjećanja na šehide sa Çanakkalea".

Školska sala u Zlipotoku bila je pretesna da primi sve prisutne mještane i goste na manifestaciji obijelježavanja 101. godišnjice od Bitke na Čanakkaleu. 
Manifestaciju je ispred opštinskog Direktorijata za obrazovanje otvorio Adnan Redžeplar i u svom kratkom govoru podsjetio na sve šehide iz Gore. 
Prisutni su bili i predstavnici turskog KFOR-a koji su učenicima podelili prigodne poklone. 
Učenici osnovne i niže srednje škole Svijetlost iz Kruševa i Zlipotoka, kao i učenici iz osnovne škole "Vraništa", priredili su dramsko umjetnički program.
Program je obilovao recitacijama na bosanskom, turskom i lokalnom goranskom jeziku. Bilo je i recitala i dramskih djela. Na kraju manifestacije učenici su izveli dramu Povratak sa Çanakkalea koja je izmamila suze na licima prisutnih. Tekst drame i kostimografiju uradili su nastavnici iz Zlipotoka, a radnja i likovi su bazirani po istinitom događaju. 
Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu i vođena je od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. između Njemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima. Iz te bitke je Osmansko carstvo izašlo kao pobjednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava. 
Po naredbi halifinog namjesnika u Debru po kosovskim džamijama na vazovima upoznati su muslimani da je turski narod započeo borbu sa onima koji imaju za cilj okupaciju turske zemlje, pa onaj ko želi uzeti učešće u ratu protiv neprijatelja islama može se pridružiti rame uz rame zajedno sa turskim narodom. Na osnovu ove naredbe iz Debra i poziva u kosovskim džamijama, iz Gore se odazvalo četirsto pedeset osoba (450). Koliko je poznato najveći odaziv i učešće u ovim bitkama bio je iz Zlipotoka, Restelice, Rapče, Dikanca, Broda ali i iz ostalih sela Gore. Prema usmenoj predaji samo je u Zlipotoku, nakon ovih bitaka, u selu ostalo više od 70 udovica.
Datumi održavanja manifestacija:
Zlipotok (21.03.2016.), Brod (22.03.2016.), Restelica (23.03.2016.), Dragaš (25.03.2016.).