MONT nekome majka, nekome maćeha

Više od 2 hiljade i 334 učenika osnovne škole "Lekë Dukagjini" u Prizrenu pohađaju nastavu u katastrofalnim uslovima, jer su u ovoj školi elementarni uslovi na najnižem nivou, uključujući toalete i problemi s vlagom u zidovima i podrumima.

Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), 2009. godine su započeli radove na školskoj zgradi medicinske škole, s ciljem da se učenici medicinske škole presele u njoj, a da učenici osnovne škole "Lekë Dukagjini" pređu u školsku zgradu medicinske škole koja se nalazi u neposrednoj blizni (može se reći u istom dvorištu).

Za stanje u ovoj školi škole, direktor obrazovanja u opštini Prizren, Nexhat Çoçaj kaže da je pitanje škole "Lekë Dukagjini", u kojoj se radi u tri smjene, sada već pet godina taoc MONT-a, koji je započeo izgradnju objekta medicinske škole još od marta 2010. godine, i još uvijek nije pušten u proces.



Prema njegovim riječima, direktorijat obrazovanja zajedno sa direktorom osnovne škole "Lekë Dukagjini" su se nadali da će ovaj projekat biti priveden kraju te da će postojeći objekat medicinske škole biti predat osnovnoj školi "Lekë Dukagjini".

To je i razlog zašto opština Prizren nije bila u mogućnosti da planira proširenje osnovne škole, jer je, dvije godine prije početka radova na izgradnji nove školske zgrade medicinske škole, u dvorištu osnovne škole "Lekë Dukagjini" položen kamen temeljac za izgradnju školske zgrade, također uz finansijsku podršku MONT-a, ali su sredstva bila preusmjerena na ovu drugu lokaciju.



"Radi se o ozbiljnom problemu koji se ponavlja već dugi niz godina, još od poslije rata, jer je ovo jedina škola u opštini Prizren koja radi u tri smjene. Ovo je glavni problem, jer učenici moraju nastavu pohađati u tri smjene. Mogućnosti za intervencijom u sanitarne higijenske uslove su veoma male u usporedbi s drugim školama koje rade u dvije smjene. Što se tiče investicija koje su napravljene u ovoj školi, gotovo svake godine vršimo krečenje školskog objekta, skoro svake godine intervenišemo u klupe i stolice. Uradili smo i intervencije u sanitarnom čvoru, tri puta od 2009. godine do danas, a i ove 2016. godine, ponovo imamo u budžetskom proračunu da izvršimo intervencije na sanitarnom čvoru", rekao je on.

Çoçaj kaže da "opština Prizren sa budžetom koji raspolaže, nema mogućnosti da godišnje izvrši promjenu svh klupa i stolica, jer treba imati u obzir da i škola ima svoj budžet, a opština ih godišnje snabdjeva sa 100 klupa, 300 ili 400 stolica. Opština nije u mogućnosti da učini više".



Direktor osnovne škole "Lekë Dukagjini" Xhemajli Dervishaj, kazao je za KosovaPress da je održavanje škole veoma problematično, jer je škola veoma stara.

"Ovaj projekat, ovi radovi, su završeni prije nove godine i sada su funkcionalni, bili su i ranije, ali je bilo nekih tehničkih problema koji su omogućili da neugodan miris ne odlazi van školske zgrade nego da se vraća nazad. Sada sa ovim intervencijama, prema našim procjenama, neugodan miris je u velikoj mjeri eliminisan i toaleti su u funkciji. Možda neko ima informacije od ranije ali sada je stanje drugačije. Toaleti su renovirani i funkcionalni. Škola je velika. Imamo preko 2.300 učenika koji pohađaju nastavu u tri smjene, i moguće je da se nešto u toku dana pokvari ili da nešto pukne", rekao je on.



Politički savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije, Petrit Kelmendi kaže da medicinska škola u Prizrenu "Luciano Motroni" je jedan od objekata koji se implementira još od 2009. godine i još uvijek nije dovršen. Kelmendi je kazao da su u ovoj školi 79 posto projekata okončani, ali zbog nemara privrednih subjekata, projekat nije u potpunosti završen.



"Realno je da je ovo jedan od objekata koji se sprovodi od 2009-2010. godine. U fazi smo realizacije i još uvijek nije okončana implementacija. U ovoj školi je 79 posto projekata završeno. Ostalo je samo da se okončaju završni radovi. Zbog nemara privrednih subjekata nije završen ovaj projekt, ali sada zavisi od menadžera projekata kakve će preporuke dati kako bi kompetentne osobe donijele odluku. Realnost je da je ovo sve zbog nemara privrednih subjekata koji su prema dinamičkim planovima morali završiti u roku, po ugovoru. Međutim menadžer ugovora im je i prošle godine dao još jednu šansu da sve to završe 2015. godine. Međutim, vjerujem da će menadžer projekta ove godine dati prijedlog i odgovorne osobe donijeti odluku šta će dalje", dodao je Kelmendi.



Kelmendi je rekao je menadžeru ugovora treba procjena rada, te ukoliko on procjeni da sa ovim privrednim subjektom neće biti moguće okončati radove, proslediće preporuku o prekidu ugovora, te će onda biti izabran novi privredni subjekat koji bi okončao radove ove godine.