Izvor u zoni nacionalnog parka

Građevinska firma "Alfa ing" koja izvodi radove na kaptiranju i dovođenju novog izvora u selo Restelica, na zahtjev direktora regionalne kancelarije nacionalnog parka u Prizrenu, privremeno je obustavila radove na realizaciji projekta.

Ogorčeni mještani sela Restelice su danas zajedno sa svojim izabranim predstavnicima u SO Dragaš bili u Opštini, pokušavajući da nađu riješenje kako bi se nastavilo sa realizacijom projekta. Za realizaciju ovog projekta Opština Dragaš je izdvojila 100 hiljada eura, a građevinska firma "Alfa ing" je dobila tender sa ponudom od 89 hiljada eura. Ovim projektom je predviđeno kaptiranje i dovođenje vode do bazena od izvora koji je udaljen od sela oko sedam kilometra.
Šerif Aga, potpredsjednik SO Dragaš i mještanin sela Resetelice kaže za portal "GoraPress" da ih je o stopiranju gradnje obavjestio direktor građevinske firme koja izvodi radove.
"Nas je obavjestio direktor 'Alfa Ing' da je dobio poziv od direktora nacionalnog parka 'Sharri' regionalne kancelarije u Prizrenu Hazera Dana, koji je ujedno obavjesitio i gradonačelnika Opštine Salima Jonuzija da se obustavljaju radovi na projektu jer se izvor koji se treba kaptirati nalazi u zoni nacionalnog parka broj jedan, gdje se zabranjuju svake aktivnosti koje nemaju saglasnost Skupštine Kosova", kazao je Šerif Aga dodajući da su ovim povodom sa članovima Odbora sela odmah reagovali.
"Posjetili smo juče direktora Nacionalnog parka Hazera Danu u Prizrenu i pokušali da nađemo rijšenje kakao bi se nastavilo sa relizacijom projekta, koji je jako bitan za selo. Ovim projektom će biti riješen problem vodosnabdevanja za oko 220 kuća. Dogovorili smo se da u petak održimo još jedan zajednički sastanak sa gradonačelnikom i direktorom Nacionalnog parka te izvršimo detalje provjere da li se zaista izvor nalazi u zoni u kojoj su zabranjenje svake aktivnosti. Nažalost prema praksi koja je uobičajena u našoj Opštini, nismo bili u mogućnosti da se sastanemo danas sa dotičnim direktorom i gradonačelnikom opstine, i sastanak je održan bez našeg prisustva, što otvara vrata sumnje, da je projekat voljno blokiran. A gradonačelnik niti nas, niti predstavnike Kancelarije za zajednice nije obvavjestio o ishodu sastanka. Činjienica je da gradonačelnik ima zakonsku obavezu da se prilikom donošenje bilo koje odluke koja se tiče zajednice  konsultuje sa predstavnicima Kancelarije za zajednice koja predstavlja i zastupa zajednice, i mene kao podpredsjenika Skupštine ispred manjinske zajenice. To je neki minimum na koji je gradonačelnik obavezan, Ovako niti znamo ishod sastanka niti znamo ko umjesto nas pregovara. Ovakvi dogovori bez našeg učešća potvđuju sumnje nas kao predstavnika i mještana da su radovi namjerno zaustavljenji kakao bi se izvuklo još novca za realizaciju ovog projekta, i kako bi se nečiji apetiti zadovoljili", istakao je Šerif Aga.
Šerif Aga, potpredsjednik SO Dragaš
On upozorava sve nadležne da niko nema pravo da zaustavlja gradnju vodovoda koji je je od egzistencijalnog značaja za sve one građane, koji u 21. vijeku nemaju vodu kao opštu potrebu za život. 
"Svijesni svojih prava u cilju zadovoljavanja svojih potreba, znajući da su potrebe građana iznad zakona, očekujemo da se slijedeće nedjelje riješi slučaj sa ovim problemom. Pošto su mjestani Restelice ogorčeni ovakvim gestom ponašanja i od strane izvođaca radova i od strane Opštine kao poslodavca, spremni su izaći na proteste i skrenuti pažnju svim domaćim i stranim organizacijama koje su na Kosovu. Mještani  su spremni da sami izađu na teren i realizuju projekat i zadovolje svoje potrebe", zaključio je Šerif Aga, potpredsjednik SO Dragaš.