Zambaku i Prizrenit

Sinoć je u Prizrenu održano 27. izdanje građanskog festivala pjesme "Zambaku i Prizrenit" u organizaciji KUD-a "Agimi", a finansijski podržanog od Direktorijata za kulturu, omladinu i sport SO Prizren.

Ove godine je "Zambaku i Prizrenit" održan na otvorenom prostoru bioskopa "Bistrica", vrlo uspješno, za razliku od prethodnih godina, gdje je publika mogla uživati u 16 novokomponovanih pjesama od koji su dvije bile iz manjinskih zajednica, bošnjačke i turske.  

Pobjednica festivala "Zambaku i Prizrenit 2015" je Saranda Alija sa pjesmom "Dashuri ku je?". Ona je dobila prvu nagradu i stručnog zirija i najviše glasova publike. Prvu nagradu festivala pobjednici je uručio predsjednik Opštine Prizren prof. dr. Ramadan Muja.

Za pjesmu "Slatke tajne Šadrvana", Šaćir Ameti je osvojio treću nagradu stručnog žirija. Pjesmu je komponovao poznati kompozitor Shefqet Hoxha, a tekst napisala Kanita Ajijagić.

"Zambaku i Prizrenit" osnovan je 1986. godine od kulturnih institucija Kosova tog vremena, kao jedini kulturni događaj koji njeguje urbani muzički žanr, kao što su balade, serenade i  šansone.

Ovaj festival je pokrenut od muzičke produkcijske grupe bivših RTP - Radio-televizije Priština, gdje je bio uključen cijeli orkestar ove institucije u realizaciju i praćenje konkurentskih pjesama.

Ideolog  "Zambaku-a" je muzički urednik, Reshat Randobrava, uz pomoć urednika programa tog vremena, Akila Kocija. U poslijeratnom periodu lokalne vlasti počele su da menadžiraju i organizuju festival putem tendera, što je praksa koja se još uvijek primjenjuje.

Festival se održava svake godine krajem juna ili početkom jula u vrijeme cvjetanja ljiljana koji su simbol ovog festivala po kojem i nosi naziv "Zambaku i Prizrenit". Jedan dio ovog festivala, je i festival dječije pjesme "Fluturat".

"Zambaku i Prizrenit" je kapitalna investicija direktorijata za kulturu, omladinu i sport i kao takva mora proći proceduru  tenderisanja. Za razliku od prošle godine, kada je zainteresovanost na tenderima bila slaba i koji je morao da se četiri puta ponavlja, ove godine već otvaranjem prvog tendera interesovanje je bilo veliko i organizacija festivala data je KUD-u "Agimi" koje je ispunjavalo najbolje uslove.

Među prisutnima na sinoćnjem festivalu bili su i direktor direktorijata za kulturu, omladinu i sport Arhim Ajazi, koji je i finansijski podržao ovaj festival, poslanica Emilija Redžepi, potpredsjednica Prizrena Sabina Birdaini-Dana, odbornik Muso Salihi, kao i mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života.