Priča o konfliktu u Bliskom istoku

U utorak u 20h prikazaće se dokumentarni film na otvorenom u selu Gornje Ljubinje dok u srijedu u isto vrijeme prikazaće se u Gori, u selu Restelica.

Na poziv potredsjednice Skupštine Kosova Duda Balje putujući bioskop, projekat iz Švicarske, prikazivaće dokumentarac "Srce Jenina" i u bošnjačke sredine na Kosovu.

"Putujuća ekipa iz Švicarske radi projekat koji vozi kroz teritoriju bivše Jugoslavije - BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija do Izraela i Westbanka gdje je i finalna destinacija. U svim gore navedenim zemljama oni staju po naseljima sa putujućim bioskopom i prikazuju dokumentarac SRCE JENINA (Heart of Jenin) - priča o konfliktu u Bliskom istoku, koji nije fokusiran u eskalaciji konflikta, nego više na pokretu mira.

Film istražuje pitanje, da li i kako je pomirenje i oprost moguć u ratnim vremenima - a put do Jenina prolazi kroz Balkan - region koji je u više navrata preživeo strašne sukobe. Naravno da je svaki konflikt drugačiji - i svaki od njih ima jedinstvenu historiju. Ali bez obzira na to svi ratovi uključujući i bliskoistočne i balkanske sukobe takođe imaju jednu zajedničku stvar: Oni nanose patnju na čitavo regionalno stanovništvo, pogađajući skoro uvek obične ljude", rekla je potpredsjednica Skupštine Kosova, Duda Balje i dodala:

"Ovom prilikom se zahvaljujem Erolu Biljibani - direktoru DokuFesta na razumevanju i saradnji".