Za šest mjeseci potrošeno 63.700 eura

Prizrenska opozicija je nazvala lokalnu vlast kao "Vlast ćevapa i pljeskavica", čiji apetit ne predstavlja mali problem, nego ima potrebu za medicinskom konsultacijom, pošto proizilazi da je u prvoj polovini ove godine na ručkove i večere potrošila znatnu količinu sredstava u iznosu od 63.700 eura, za koju su zvaničnici rekli da su neki troškovi prenoseni iz prethodne godine.

Izvještavanje u Skupštini opštine oko rashoda koji su nastali u periodu od januara do juna ove godine izazvalo je rakciju odbornika opozicije, prenosi list "Zëri".

Artan Abrashi (VV), rekao je da je budžetska potrošnja od 63.700 eura za ručkove i večere za prvih šest mjeseci ove godine neprihvatljiva, a to pokazuje da je apetit ljudi na vlasti počeo postajati problem, te da je potrebna medicinska konsultacija, zbog pretjerivanja.

"Ako se analizira izvještaj i nastali troškovi pretvore u 'pljeskavice" prema trenutnoj cijeni, onda slijedi da je pojedeno 95 hiljada 'pljeskavica' ili 255 hiljada ćevapa. To nije ljudski, još više, kada se u ovom trenutku procjenjuje da 13 posto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu", rekao je on, tražeći da se ne zloupotrebljava javni budžet.

Mybera Mustafa (LDK) je predstavila primjedbe u vezi izvještavanja o trošenju budžetskih sredstava od strane vlasti, koji to rade naveliko ili po nekom šablonu, ne dajući detalje o troškovima.

"U jednom izvještaju proizilazi da je za 8. mart potrošeno blizu 4 hiljade eura, a 1.800 drugih eura je potrošeno na ručkove u junu, kada su bili i izbori. Cifre pokazuju da je svakodnevno na ručkove trošeno blizu 250 eura. Ukoliko jedan prosječan ručak košta 10 eura, proizilazi da je u Prizrenu svakog dana 25 gostiju, što nije slučaj", rekla je ona.

Mustafa je kazala da razumije da je Prizren druga opština po veličini u zemlji, te da ima gostiju, ali su ove cifre neprihvatljive.

"Za 260 radnih dana, proizilazi da se svaki dan trošilo i po 370 eura na gorivo i putovanja unutar zemlje, a čak se i plaćaju dnevnice za ova putovanja", dodala je ona.

Arber Rexha iz LVV-a, je kritikovao opštinu što nije uspjela da prikupi svoje prihode, posebno od tržišta, dok s druge strane, sredstva prikupljena troši na ručkove, koji su "pojedeni" u izbornoj kampanji.

"Nemojte trošiti novac opštine, ostavite vašem šefu da to plaća, pošto ima dosta novca", rekao je on prizrenskoj poziciji, koja dolazi iz redova koalicije PDK sa AAK-om i manjinskim partijama, Bošnjacima i Turcima.

S druge strane, Zenel Ahmetaj, finansijski službenik u opštini Prizren, oko kritika opozicije o visokim troškovima za ručkove, objasnio je da nisu svi troškovi načinjeni u prvoj polovini ove godine.

"Imamo podatke za sve, dok je većina isplate dugova iz prethodnih godina, što se u stvari događa u svakoj opštini," rekao je on.

Ahmetaj je objasnio da realno za neplaćene ručkove u ovoj godini na prvom mjestu je sektor obrazovanja, te dodao da iznos izdataka nastalih u ovoj godini nije ni polovina sredstava koja se pojavljuju u izvještaju za troškove za ovaj period.