Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Mjesec oktobar je međunarođni mjesec protiv raka dojke, obilježava se u mnogim zemljama širom svijeta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o adekvatnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svijetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Od ukupnog broja novooboljelih žena  u svijetu od 20 do 30 posto žena je mlađe od 50 godina, a oko 33 posto žena su starosti od 50 do 64 godine.
“U saradnji sa opštinom Prizren i stručnjakom za ultrazvučne preglede Dr. Shpresom Maralushaj, sa kojom imamo jako dobru saradnju, radila je besplatne ultrazvučne preglede u našoj prošlogodišnoj kampanji protiv ove opake bolesti. Molim sve zainteresovane dame da se jave radi pripreme liste za termin besplatnig pregleda”, istakla je poslanica Duda Balje.
Duda Balje 044 437 386
duda.balje@hotmail.com