Nezakonito i u sukobu interesa

Nekoliko službenika opštine Prizren su sebi stvorili mogućnost da pored posla kojeg obavljaju u javnoj administraciji, mogu predavati i u srednjim školama u ovoj opštini.

Iako imaju primarni posao, oni su plaćeni i za dodatnih šest časova u nastavi, a ovo automatski predstavlja konflikt interesa jer njihova imena figuriraju na dvije platne liste javnih institucija: u opštini i u školi.

Haxhere Gavazaj je službenica za plate u opštinskom direktorijatu obrazovanja, a nakon radnog vremena drži časove u Srednjoj ekonomskoj školi, šest do osam časova sedmično, prenosi KTV.

Ona kaže da to čini kako bi više zaradila jer njena pozicija u državnoj službi joj ne pruža dovoljan prihod. Upitana da li je ovo kršenje zakona, Gavazaj je pokušala da izbjegne odgovor.

Direktor obrazovanja u Prizrenu, Nexhat Çoçaj kaže da su oni identifikovali takve slučajeve i zabranili su održavanje dodatnih nastavnih časova, ali prema njegovim riječima, postoje i drugi slučajevi koji kada budu otkriveni, biće im zabranjena daljnja aktivnost.

Čak i Nexhip Berisha, koji je koordinator zdravlja u opštini Prizren nakon radnog vremena predaje u Srednjoj medicinskoj školi.

Zvaničnici ministarstva obrazovanja kažu da takvi slučajevi svakako moraju biti prijavljeni i moraju u potpunosti biti zaustavljeni, jer biti na dvije paltne liste javnih institucija je nezakonito i predstavlja sukob interesa, prenosi Koha.net.

Ovo se navodi i u Zakonu za državne službenike na Kosovu.