Racije u pet lokala

Jedinica za istragu trgovine ljudima je 15.10.2014. godine u Prizrenu, uz podršku Regionalne jedinice policije u Prizrenu, opštinskih inspektora i inspektora ATK-a u Prizrenu, izvršili policijsku operacija pod kodnim imenom "Oktobar 2014", u kojoj je izvršila kontrolu nekoliko bar-restorana, gdje se sumnja da bi moglo biti potencijalnih žrtava trgovine ljudima, prostitucije i omogućavanje ilegalnog boravka na Kosovu.

Tokom operacije izvršena je kontrola pet lokala - restorana, sve u regionu Prizrena i tokom kontrole ovih lokala sve djevojke koje su zatečene kako rade su pojedinačno bile ispitivane od strane istražitelja Jedinice za istragu trgovine ljudima u Prizrenu, ali one nisu izjavile da su žrtve trgovine ljudima.

U restoranima su naišli na 20 djevojaka koje su radile, od kojih je 19 bilo iz Republike Albanije bez radne dozvole, i kod kojih je zaplijenjeno 18 identifikacionih dokumenata Republike Albanije, a jedna je djevojka bila italijanska državljanka, ali sa albanskim porijeklom, i kojoj je zaplijenjen italijanski pasoš. Svima je izdat formular o zaplijeni dokumenata radi daljne procedure zbog ilegalnog boravka na Kosovu i u vezi ovoga je upoznat i Direktorijat za migracije radi daljnih procedura.

Tokom kontrole u dva lokala su kod dvije osumnjičene osobe pronađena dva pištolja i 15 metaka, sedam kod jednog i osam kod drugog. Osumnjičene osobe su uhapšene i slučajevi su procesuirani u policijskoj stanici Alfa u Prizrenu za krivično djelo "ilegalno posjedovanje oružja".

Također u jednom od restorana kod jedne osobe je pronađen novac u iznosu od 18.750 eura, s čime je upoznat i dežurni tužilac, koji je izdao nalog da se novac zaplijeni i istraži porijeklo novca. Policijska operacija je okončana oko 00:20 časova.