Nepravda na konkursu

Adnan Dacić iz Peći, donedavni nastavnik tjelesnog odgoja i sporta u O.Š. 7. Septembar u Vitomirici, izgubio je posao zato što nije uspio da nostrifikuje svoju diplomu, a koju je stekao na privatnom fakultetu za Sport i fizičko vaspitanje u Travniku, BiH.

Nakon raspisivanja konkursa, na njegovo mjesto primljen je drugi kandidat koji je fakultet završio u Prištini.
Dacić je godinama radio i kaže da od njega do sad nije bilo traženo da nostrifikuje diplomu. On tvrdi da je Direktorijat za obrazovanje u opštini Peć prije početka školske godine raspisao konkurs samo za njegovo radno mjesto, kada su primili drugu osobu.
„Ja sam dokumentaciju predao za nostrifikaciju ali do ove godine nisam imao problema. Radim ovdje od 2011. godine. Tada je bilo dovoljno da sam fakultet završio na bosanskom jeziku. Sada kažu da pošto sam završio fakultet u Bosni, moja diploma ne može da se nostrifikuje“, kaže Dacić za Radio Kosovo 2.
Učenici škole inače već nekoliko dana bojkotuju nastavu i traže da se njihov profesor vrati.
Draga Babačić Marković, direktorica škole, kaže da se sve odvija putem opštinskog direktorijata i da ona nema kompetencije. 
„Direktorijat za obrazovanje raspisao je konkurs za tjelesni odgoj i sport. Znam samo da je bilo žalbi i da je to bilo u proceduri. Onda mi je Rejhan Kurbašević donio odluku iz Direktorijata za obrazovanje da je on primljen na konkursu“, kazala je ona za Radio Kosovo 2.
U Direktorijatu za obrazovanje u Peći kažu da do sada nije traženo da se diplome nostrifikuju onima koji su završili fakultet van Kosova, ali dolaskom novih vlasti u gradu, ta praksa je počela da se sprovodi. Konkurs je raspisan i primljen je onaj koji ima važeću dokumentaciju, kaže Mon Berisha, zvaničnik za osnovno i srednje obrazovanje u opštini Peć.
„Prethodna vlast je raspisala konkurs na kojem je primljen Adnan Dacić. Međutim, nove vlasti pratile su proces nostrifikacije diploma i naišli da neke osobe nemaju nostrifikaciju. Iz tog razloga raspisan je konkurs za profesionalni kadar. Konkurs je završen 18. septembra i od troje prijavljenih, izabran je Rejhan Kurbašević, jer ispunjava sve uslove konkursa Republike Kosovo“, kazao je on.
Adnan Dacić tvrdi da je nad njime izvršena nepravda te je najavio žalbu i obraćanje pravosudnim organima.
O ovom problemu upoznat je i zamjenik ministra za obrazovanje, Usmen Baldži. U intervjuu za Radio Kosovo 2, Baldži navodi da nostrifikacija diploma nije problem ako su u pitanju diplome stečene na javnim univerzitetima. Međutim, problem postoji kod priznavanja diploma sa privatnih univerziteta van Kosova. 
„Recimo, ako ste bili student na sarajevskom državnom univerzitetu a rodom ste iz Prizrena ili Peći, završetkom fakulteta uzimate uvjerenje i to se predaje u Prištini u kancelariji za nostrifikaciju. Kada dobijemo informaciju i u skladu sa odgovorom iz Bosne da je diploma validna, onda nema problema za nostrifikaciju. Kada su javni univerziteti akreditovani, to nije problem. A kada su u pitanju privatni univerziteti u regionu, Ministarstvo za obrazovanje nikome ne nostrifikuje zato što ti univerziteti nisu članice evropske agencije privatnih univerziteta. Kosovo je članica te agencije, ali zemlje u regionu nisu, odnosno nije ni Bosna. Uslov je da privatan univerzitet u zemlji matici bude akreditovan i priznat“, kaže on.
Radio Kosovo 2 / Program na bosanskom jeziku