Čak i nakon mjesec dana, nastavljaju se napori za pronalazak nestalog Envera (Vahit) Çengaja (42), iz sela Plajnik, nastanjen u Dragašu, koji je 30. jula ove godine izašao iz svoje kuće i još uvijek se ništa ne zna o njegovoj sudbini.

Supruga Envera primila je anonimni telefonski poziv, koji je rekao da je njen suprug viđen u naselju "Jaglenica" u Prizrenu. Žena, koja se brine o svoje dvoje maloljetne djece, izjavila je za Radio Sharri da je još više zabrinuta zbog toga što joj je suprug bio sa manom. Ona je pozvala sve ljude da ne pozivaju anonimno. Ali, ukoliko vide njenog supruga, koji je sa manom, da ga silom uhvate i vrate kući, ili da zatraže pomoć policije.

S druge strane, Enverov stariji brat, Xhevad Çengaj, rekao je da ne mogu obavljati nijedan posao jer su svo vrijeme okrenuti u potragu za svojim bratom.

"Potraga za njim nas je koštala gubitka još jednog brata, koga je pogodio grom. Zajedno sa druga dva brata cijelo vrijeme smo u potrazi za Enverom, i ne možemo shvatiti kako je mogao nestati i gdje bi se trenutno mogao nalaziti. Kad god nas neko obavijesti o bilo kakvom tragu o njemu, mi pokrećemo potragu u nadi da ćemo ga pronaći. Ali, kako je prošlo mjesec dana od njegovog nestanka, počeli smo da sumnjamo u najgore, jer će se pojaviti negdje, ako je živ. Ne može živjeti tako dugo sakriven, bez hrane", rekao je Xhevat za Radio Sharri.

Kao stariji brat, Xhevat je zatražio veću podršku od države, angažovanjem istraživačkog potencijala, konkretno pse tragače koje policija posjeduje, kako bi se započela ozbiljnija potraga, jer psi ga mogu pronaći, kako kažu, i da je mrtav.

"Država bi mogla učiniti više u potrazi za Enverom. Dovoljno je da policija obavi pretragu sa psima koji su dresirani za to, živog ili mrtvog, oni će ga pronaći. Na kraju krajeva, ovdje se radi o nestanku jednog čovjeka i država bi trebala više uraditi", kaže Xhavit, ne skrivajući frustracije i preopterećenje mnogim teorijama, najraznovrsnijim za sudbinu svojega brata.